назад
11.12.19

Безоплатна правова допомога на Хмельниччині: робота в партнерстві та сучасні супергерої

Фахову безоплатну правову допомогу мешканці Хмельницької області, а це приблизно 1,3 млн осіб, можуть отримати в регіональному та чотирьох місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які розташовані у Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Шепетівці та Старокостянтинові. У віддалених населених пунктах цю функцію виконують 16 бюро правової допомоги.

«Від часу створення місцевих центрів до них звернулося понад 78 тисяч осіб. Як свідчать цифри, здебільшого, у 89% випадків, щоб допомогти людині вистачає фахової консультації. Вирішувати проблеми у суді доводиться лише в 11% випадків», – розповідає керівниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна.

Більшість питань, з якими звертаються до центрів мешканці області, стосуються вирішення побутових проблем. Проте кожна виграна справа – привід пишатися штатними юристами та адвокатами, які співпрацюють з центрами: чи то відновлене право на пенсію людині з інвалідністю, чи повернута у власність земельна ділянка, чи допомога у вирішенні сімейного конфлікту, коли кривднику забороняють наближатися до жертви, тощо. А завдяки співпраці зі ЗМІ всі ці історії стають відомими і до центрів звертаються люди, які уже втратили надію на справедливість.

Для максимального поширення інформації про можливість скористатися правом на безоплатну правову допомогу та ширшого охоплення різних категорій громадян правничими послугами важливою є співпраця з партнерськими організаціями.

Результатом реалізації спільного проекту благодійної організації «Фонд родини Кольгофер» та фахівців Хмельницького місцевого центру з надання БВПД став 21 виїзний прийом до об’єднаних територіальних громад та надання юридичних послуг понад сотні їхніх мешканців. У межах співпраці з Хмельницьким обласним благодійним фондом «Хесед-Бешт» юридичну допомогу мешканці області, зокрема члени єврейської громади, отримують на базі відділень фонду, які діють у районах. Старокостянтинівський місцевий центр, на території якого розташовано чотири військові частини, активно співпрацює з громадськими організаціями із захисту прав учасників АТО/ООС (ГО «Учасники АТО м. Старокостянтинів» та «Громадська організація Спілки ветеранів та учасників АТО Старокостянтинівщини»).

Налагоджується співпраця з місцевими органами самоврядування, укладаються та впроваджуються місцеві програми правової освіти та надання безоплатної правової допомоги населенню. Чи не найбільше таких програм у 2019 році затвердили на Шепетівщині. Зараз на території району успішно виконують чотири програми.

Окремо треба говорити про допомогу засудженим особам, позаяк на теренах області розташовані Хмельницький слідчий ізолятор та чотири виправні колонії – Райківецька, Замкова, Ізяславська і Шепетівська. Три останні розміщені на території обслуговування Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги. Тож віднедавна звернення засуджених, які відбувають покарання в цих установах, розглядають юристи місцевого центру. Крім того, до їхніх обов’язків належить і консультування цієї категорії осіб під час виїзних прийомів, організація для них правопросвітницьких заходів. Коли є потреба представляти інтереси засуджених у судах, залучають адвокатів, які співпрацюють з центром.

До слова, у Хмельницькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який обслуговує Райківецьку виправну колонію, активно практикують Skype-консультування засуджених та працівників установи.

«Це складний контингент, а отже й складна робота, що потребує особливих знань та практичних навичок. Однак наші працівники блискуче її виконують», – розповідає Наталія Стьопіна.

Одним із ключових напрямків діяльності кожного з центрів, як регіонального, так і місцевих, є правопросвітництво. І в цьому аспекті зроблено чимало: встановлено тісні зв’язки з бібліотеками, навчальними та позашкільними закладами, відбуваються бесіди з представниками трудових колективів, впроваджуються спільні проєкти, що мають на меті з ранніх років виховувати мешканців області правоосвіченими та правосвідомими.

З-поміж останніх успішних ініціатив – «Правовий лекторій» на базі Хмельницької школи №6, співпраця з Хмельницьким апеляційним судом щодо поширення правових знань серед школярів, а в Кам’янці-Подільському втілюється тримісячний проєкт «Делегати дитячих прав», розроблений юристкою місцевого центру та старшокласниками навчально-виховного комплексу №3.

Чи знаєте ви, що Хмельницький – місто супергероїв? Саме тут народився Джек Лейбовиць – творець усім відомих Супермена та Бетмена. Нині місто має власного супергероя – Хмельмена. Та у час, коли супергерої виконують радше розважальні та представницькі функції, їхню автентичну роль успішно переймають юристи й адвокати, які співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги, адже саме вони допомагають мешканцям Хмельниччини вирішувати справжні проблеми.