назад

Безоплатна правова допомога на захисті прав учасників АТО та ООС

10406761 643213989155766 8610114469725582383 nНа Урядову “гарячу” лінію надійшла подяка від Представників БФ «БО Український корпус «Захист нації». Так, керівництво благодійного фонду відмітили роботу Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, направлену на захист прав і свобод військовослужбовців, які сьогодні захищають Батьківщину.

         Крім того, БО «БФ Український корпус «Захист нації» дякує директору місцевого центру Сергію Вітько заступнику начальника відділу представництва Максиму Бабаку за цілодобові якісні роз’яснення чинного законодавства, підвищення рівня правової освіченості учасників Антитерористичної операції та Операції Об’єднаних Сил.

        901bcf6fec83cc6a7b0b916315528eccd50ac4e2 – Незалежно від графіку роботи центру військовослужбовці можуть отримати правові консультації за правовими питаннями військового та невійськового характеру – наголошує керівник БО «БФ «Український корпус «Захист нації» Рустам Ахметов.

         Учасники АТО, члени БО «БФ Український корпус «Захист нації» на початку вересня 2018 року звернулися до Другого запорізького місцевого центру з надання БВПД з питанням оскарження дій та рішень органів місцевого самоврядування (Управління праці та соціального захисту населення) щодо перерахунку одноразової щорічної грошової допомоги до 5 травня та виплату допомоги у відповідності до чинного законодавства.

         Так, Другим запорізьким місцевим центром було прийняте рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги та призначено заступника відділу представництва Максима Бабака представником у зазначених справах (Наказ про уповноваження працівника № 41 від 21.09.2018 року; № 46 від 27.09.2018 року).

         Стаття 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачає щорічну виплату до 5 травня учасникам бойових дій разової грошової допомоги у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України.

         Стаття 17-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» встановлює, що щорічну виплату разової грошової допомоги до 5 травня у розмірах, передбачених ст. ст. 12-16 цього Закону, здійснюють органи соціального захисту населення через відділення зв’язку або через установи банків: пенсіонерам – за місцем отримання пенсії, а особам, які не є пенсіонерами, – за місцем їх проживання чи одержання грошового утримання (відповідно до Закону України «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати») .

         Разом з тим посилання в Законі на те, що грошова допомога виплачується у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України, а також на те, що при виплаті одноразової грошової допомоги необхідно керувався постановою Кабінету Міністрів України, є невірним.

       Рішенням Конституційного Суду України від 22 травня 2008 року у справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень ст. 65 розділу 1, п. п. 61-63, 66 розділу 2, п.3 розділу З Закону України «Про державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» і 101 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень ст. 67 розділу 1, п. п. 1-4,6-22,24-100 розділу 2 Закону України «Про державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» зазначено, що Закон України «Про державний бюджет України» є основним фінансовим документом і через своє спеціальне призначення не повинен регулювати відносини у інших сферах суспільного життя.

       Окрім того, Законом України «Про державний бюджет» не можна вносити зміни до інших законів України, зупиняти їх дію чи скасовувати їх, оскільки це створює протиріччя у законодавстві, і як наслідок призводить до скасування та обмеження прав і свобод людини і громадянина. Конституція України не надає Закону України «Про державний бюджет» вищої юридичної сили, ніж сила інших Законів.

         Отже, починаючи з 22 травня 2008 року в редакції від 25.12.1998 року відновлено дію частину 5 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», відповідно до якої, розмір грошової допомоги учасникам бойових дій має становити п’ять мінімальних пенсій за віком.43527168 2114180438895668 6500240111219769344 n

         – Тому відповідно до Рішення Конституційного Суду України та чинного законодавства України виплата разової щорічної грошової допомоги до 05 травня повинна виплачуватися у відповідності до закону, а не актів центральних органів виконавчої влади – наголошує заступник начальника відділу представництва Максим Бабак.

         Нагадуємо, що Ви або Ваші близькі можете звернутися за правовим захистом до Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: