назад

Безоплатна правова допомога об’єднала молодих правників Кривого Рогу та Києва

23772273 1515037888573305 555434435 n15 листопада 2017 року Центр правової інформації при бібліотеці-філії № 11 у Кривому Розі став для правозахисників майданчиком для спілкування та обміну досвідом. З нагоди Всеукраїнського дня студента, у рамках загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!» тут пройшов круглий стіл «Створюймо містки для правозахисту», організований  криворізькими місцевими центрами для своїх партнерів – студентської спільноти. 

У ході круглого столу відбулось спілкування як між представниками юридичних вищих навчальних закладів міста (зокрема і тих, де функціонують юридичні клініки), так і між студентами Кривого Рогу та Києва. Криворізький економічний інститут, Криворізький факультет Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Донецький юридичний інститут МВС України, Криворізький факультет Одеської юридичної академії були представлені найактивнішими студентами.

На актуальності розвитку молодіжної правозахисної спільноти наголосила начальник відділу правопросвітництва Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталя Кожем’яка. Звертаючись до студентів, вона процитувала науковця Маргарет Мід, яка вивчала процеси соціалізації у суспільстві: «Ніколи не вірте, якщо вам скажуть, що невелика кількість небайдужих людей не має сил змінити світ. Тому що досі лише вони це і робили».

Директор Другого криворізького місцевого центру з надання БВПД Микола Касьян звернув увагу присутніх на необхідності позитивних змін і важливості ролі молоді у цих процесах. Саме юридичні клініки України як форми громадських організацій мають у своєму арсеналі вже вироблені практики і форми роботи, які можуть стати важливими складовими на шляху побудови демократичного суспільства та правової держави.

Про перший рік роботи юридичної клініки «Соломон» розповів Юрій Сіроштан, викладач Криворізького факультету Дніпропетровського держуніверситету внутрішніх справ. Він також поділився своїм досвідом напрацювань у сфері кібербулінгу. Голова Асоціації юридичних клінік України Андрій Галай записав відео-звернення до молодих криворізьких правників та запросив представників юридичних клінік на З’їзд юридичних клінік 1-2 грудня у м.Чернівці, під час якого планується обговорення результатів роботи юридичного клінічного руху України, найактуальніших питань функціонування юридичних клінік та їх участі у суспільних процесах, обрання голови Асоціації та прийом нових юридичних клінік до нашого складу.

Завдяки скайпу було влаштовано телеміст Кривий Ріг – Київ. Від в.о. директора Четвертого київського місцевого центру з надання БВПД Сергія Бреуса криворіжці почули про ті форми роботи, які застосовують київські правники у напрямку посилення правової свідомості населення та надання безоплатної правової допомоги. Телеміст викликав жваву дискусію, за результатами якої представники вищих навчальних закладів юридичного спрямування та представники системи безоплатної правової допомоги домовились тісніше співпрацювати у напрямку правопросвітництва та посилення правової спроможності громад. А деякі студенти вже під час зустрічі висловили бажання бути параюристами та на громадських засадах брати участь у правопросвітницьких заходах для населення міста Кривого Рогу.

Нагадуємо, Перший криворізький місцевий центр працює за адресою: м. Кривий Ріг, вул.Качалова, 2 (тел. 056-405-54-04); Другий криворізький місцевий центр – просп.Героїв-підпільників, 1а (тел. 74-04-42).

Адреси інших центрів та бюро правової допомоги Дніпропетровської області можна дізнатись за телефоном гарячої лінії 0-800-213-103.

{gallery}news/2017/11/13{/gallery}