назад

Безоплатна правова допомога під час медичної реабілітації військовослужбовців

Військовослужбовці, які проходять лікування чи реабілітацію в медичних закладах та центрах реабілітації там же можуть отримати  безоплатну правову допомогу.

«Ми не чекаємо, коли захисники звернуться до нас, а самі йдемо до них і під час лікування надаємо правові консультації, допомагаємо скласти  рапорти, заяви, інші документи правового характеру, забезпечуємо доступ до вторинної правової допомоги. Щоб захисники у зручному для себе форматі могли отримати правові послуги та не витрачали сили і час на вирішення проблем із збором документів, оформленням статусів,  реалізацією своїх законних прав», —  в.о. директорки Лівобережного київського місцевого центру з надання БВПД Лілія Йолкіна.

Так, на Чернігівщині фахівці системи БПД щотижня відвідують реабілітаційний центр для військовослужбовців, де оздоровлюються українські воїни, які перебувають на передових позиціях оборони. Їхній план оздоровлення складається з трьох блоків: психологічного, реабілітаційного та соціально-правового, останній — якраз і допомагає забезпечувати Чернігівський місцевий центр з надання БВПД.

Кожного тижня у закладі відновлюють сили 30 військовослужбовців, отож за місяць юристи зустрічаються з 120 українськими воїнами, третина з яких отримує правничу допомогу у вигляді консультацій, роз’яснень правових питань та складання документів процесуального характеру, зокрема до суду.

«Правопросвітницькі зустрічі  в реабілітаційному центрі завжди проходять в активних дискусіях. А  під час консультування, коли юристи встановлюють, що в учасника бойових дій порушене право, яке може бути поновлене лише в судовому порядку, відразу приймається відповідне звернення і оперативно забезпечується надання безоплатної вторинної правової допомоги», – директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко.

Фахівці Лівобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги на запрошення військового капелана Володимира Лютка консультують поранених військовослужбовців, які перебувають у одній зі столичних лікарень швидкої медичної допомоги.

Саме військовий капелан, який опікується українськими захисниками, що отримують медичну допомогу в лікарні виявив потребу військових у правовій допомозі та запросив юристів системи БПД проконсультувати бійців у медичному закладі. Реагуючи на цей запит, фахівці місцевого центру вирішили створити на базі лікарні консультаційний пункт доступу до правової допомоги, який, на сьогоднішній день, діє виключно за потребою військових пацієнтів.

У одному з медичних закладів Хмельницького також  діє консультаційний пункт для поранених військовослужбовців, які перебувають на реабілітації. Раз на місяць юристи юристи Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги консультують бійців, надаючи їм  потрібну правову інформацію. Від початку року до фахівців системи БПД Хмельниччини звернулися 27 військовослужбовців, що перебували в медичному закладі.

Під час інформаційно-консультаційних заходів у лікарнях та центрах реабілітації юристи центрів та бюро правової допомоги часто відповідають на запитання, що стосуються грошового забезпечення і соціальних гарантій для військовослужбовців. Зокрема, пацієнти розповідають про випадки недоотримання грошового забезпечення у період лікування та діляться проблемами із збором документів для проходження військово-лікарської комісії та подальшого оформлення соціальної допомоги.

Загалом, запитань, що турбують військовослужбовців чимало. Запитують, зокрема, про:

  • підтвердження факту бойового поранення;
  • порядок отримання одноразової грошової допомоги у зв’язку з інвалідністю чи втратою працездатності через бойові дії;
  • подальші дії після проходження ВЛК;
  • порядок виплати додаткової винагороди під час лікування, одноразової грошової допомоги за поранення (перелік документів;
  • порядок переведення в іншу частину, виплати одноразової грошовох допомоги за поранення (перелік документів);
  • укладення шлюбу онлайн;
  • порядок встановлення факту смерті військовослужбовця;
  • порядок проведення повторного розслідування зникнення безвісти військовослужбовців (нововиявлені обставини);
  • строк звернення батьками загиблого військовослужбовця за одноразовою грошовою виплатою;
  • порядок притягнення осіб до кримінальної відповідальності за вчинення військових злочинів (залишення поля бою);
  • порядок виплати одноразової грошової допомоги за поранення;
  • розмір грошового забезпечення військовослужбовців, які перебувають на стаціонарному лікуванні понад чотири місяці (тяжке поранення);
  • строки оскарження до адміністративного суду відмови про виплату компенсації за неотримане речове майно;
  • пільги членам сім’ї зниклих безвісти військовослужбовців;
  • порядок отримання статусу учасника бойових дій;
  • оскарження рішення ВЛК;
  • подальші дії військовослужбовця після проходження ВЛК;
  • дії після блокування банківських карток військовослужбовців;
  • забезпечення військовослужбовців земельними ділянками;
  • звільнення з військової служби за сімейними обставинами тощо.

Доволі часто військовослужбовці обговорюють з юристами зміни в українському законодавстві  про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, про військовий обов’язок і військову службу, про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей,  Статут внутрішньої служби Збройних Сил України та в інших нормативно-правових актах.

Довідково. Правопросвітницькі заходи та консультування військовослужбовців відбуваються у межах меморандуму про співпрацю між Координаційним центром з надання правової допомоги та Департаментом юридичного забезпечення Міністерства оборони України  та затвердженого Спільного плану заходів, спрямованого на забезпечення захисту основних прав, свобод та законних інтересів військовослужбовців Збройних Сил України.