назад

Безоплатна правова допомога у віддаленому селі Путивльського району

Put 170426 0     26 квітня  заступник начальника відділу «Путивльське бюро правової допомоги» Сумського місцевого центру з надання БВПД Наталія УДОД здійснила виїзний прийом громадян у віддаленому селі Нова Слобода, Путивльського району. Прийом відбувся в приміщенні Новослобідської сільської ради. Головною метою виїзду було виявити правові питання, які виникають у мешканців села та допомогти у їх вирішенні. Цими питаннями виявились: оформлення спадщини, визнання права власності за набувальною давністю та соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям.

     Останнім часом актуальності набуло питання відумерлої спадщини та участі органів місцевого самоврядування, судів, інших органів держави у процесі визнання її відумерлою. Підставами визнання спадщини відумерлою згідно зі ст. 1277 Цивільного кодексу України є: відсутність спадкоємців за заповітом і за законом; усунення усіх спадкоємців від права на спадкування; неприйняття спадщини; відмова усіх спадкоємців від прийняття спадщини.

    Наявність зазначених умов після закінчення одного року з моменту відкриття спадщини (смерті спадкодавця або оголошення його померлим) є підставою для звернення до суду за місцем відкриття спадщини (ос­таннім місцем проживання спадкодавця, а якщо місце проживання не відоме, то за місцезнаходженням нерухомого майна або основ­ної його частини) з відповідною заявою про визнання спадщини відумерлою.

   При цьому обов’язок такого звернення покладений  на відповідний орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Put 170426 1

     Перехід відумерлої спадщини до територіальної громади здійс­нюється на підставі судового рішення, а до цього часу майно описується і охороняється відповідно до за­кону. Заходи щодо охорони майна вживаються нотаріусом за місцем відкриття спадщини, а у населених пунктах, де немає но­таріуса, — відповідним органом місцевого самоврядування (селищні, сільські ради).

Заява про визнання спадщини відумерлою розглядається в по­рядку окремого провадження, відповідно до вимог статей 235, 274-278 Цивільного процесуального кодексу України. При цьому, ЦПК України встановлює конкретні вимоги щодо змісту заяви, яка подається у такому випадку. Так, у заяві про визнання спадщини відумерлою повинно бути наведено:  час і місце відкриття спадщини, майно, що становить спадщину, докази, які свідчать про належність цього майна спадкодавцю, докази, які свідчать про відсутність спадкоємців за заповітом і за законом, або про усунення їх від права на спадкування, або про неприйняття ними спадщини, або про відмову про її прийняття.

Put 170426 2

   Під час зустрічі з головою сільської ради Сергієм Миколайовичем КРЮКОВИМ і працівниками ради, заступник начальника бюро повідомила про зміни в законодавстві, які значно розширять коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу та залишив інформаційні брошури про безоплатну вторинну правову допомогу.

Відділ «Путивльське бюро правової допомоги»  Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної  правової допомоги

 

Адреса: м. Путивль, проспект Іоанна Путивльського, буд.46, телефони:(05442) 5-48-44; 5-49-44