назад

Безоплатна правова допомога захисникам України

Як скористатися безоплатною правовою допомогою, у чому цінність системи БПД, які права та пільги передбачені законодавством військовослужбовцям? Про це 12 грудня фахівці Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповіли  військовослужбовцям у військовій частині А2308.

Безоплатна правова допомога гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел, які не заборонені законом. Безоплатна правова допомога може бути первинною або вторинною.

Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг: надання правової інформації,  надання консультацій і роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших правових документів (крім документів процесуального характеру), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Безоплатна вторинна правова допомога полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя і включає такі види правових послуг: захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру.

 

Під час заходу військовослужбовців ознайомили з основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу», звернули увагу на  категорії осіб, які мають право на таку допомогу та порядок звернення до місцевого центру учасників АТО.

«Крім права на безоплатну вторинну правову допомогу, яка включає захист адвоката, представництво інтересів у суді, складання процесуальних документів, захисники України мають право на безкоштовний проїзд, безоплатне отримання земельної ділянки, щорічну разову грошову допомогу, безоплатне медичне забезпечення, а також право скористатися пільгами на оплату житлово-комунальних послуг», – наголосила фахівчиня системи безоплатної правової допомоги Аліна Зузуля.

Після обговорення наболілих питань присутні отримали буклети системи БПД.