назад

Безоплатні юридичні консультації отримали мешканці Чернівецького геріатричного пансіонату

174-1Одружуються у 70-річному віці, отримують безоплатні юридичні консультації і готові відстоювати свої права. Аби надати безоплатні консультації з питань правового характеру, мешканців Чернівецького геріатричного пансіонату відвідали одразу кілька фахівців.

26 червня 2018 року заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанна Патєхіна та головний спеціаліст Чернівецького бюро правової допомоги Інна Гавринюк надали усім охочим мешканцям Чернівецького геріатричного пансіонату адресну правову допомогу. Один з них, буковинець Георгій Котерло, розповів, що його діти живуть наразі у Америці, але він попри прохання рідних, воліє залишитись в Україні. «З нами зустрілись юристи і нам дуже приємно, що за нас турбуються. Я звернувся з питанням спадщини і мені порадили, як краще діяти і розповіли про центри та бюро правової допомоги. Це дуже добре, що до нас прийшли і надали такі консультації», – розповів мешканець Чернівецького геріатричного пансіонату.

174-2

«Законодавством закріплено право громадян, які потребують безоплатної правової допомоги, завертатись у центри та бюро правової допомоги. Проте не кожен громадянин через стан здоров’я, похилий вік або з інших причин може безпосередньо звернутися до фахівців системи БПД. Ми надавали консультації та роз’яснення за місцем проживання, оскільки хотіли забезпечити право людей похилого віку, які потребують сторонньої допомоги, на отримання безоплатної первинної правової допомоги», – розповіла заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанна Патєхіна. Як правильно оформити спадщину? Чи можна вносити зміни до заповіту? Куди звертатись, якщо виникають питання щодо соціальних виплат? Про це найбільше розпитували мешканці пансіонату.

174-3

Водночас координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Чернівецькій області Богдан Бойко спілкувався із буковинцями похилого віку і розпитував, чи у цьому закладі не порушують їхні права.

174-4

Загалом у цій соціальній установі мешкає майже півтори сотні громадян. Це люди похилого віку, які потребують сторонньої допомоги та медичного догляду. У 70 років життя не закінчується. Це довели власним прикладом мешканці Чернівецького геріатричного пансіонату: попри поважний вік там побралася дві пари. Насамкінець, буковинці отримали від фахівців контактну інформацію та інформаційні буклети. Вони запевнили, що готові відстоювати свої права і задля цього потребують подібних консультацій фахівців системи безоплатної правової допомоги.

Цього ж дня фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області відвідали притулок для дітей служби у справах дітей Чернівецької обласної державної адміністрації. Вони розповіли вихованцям притулку, що у зв’язку із законодавчими змінами усі діти та жертви насильства мають право скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава. Їм надали інформаційні буклети та контактну інформацію.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).