назад

До Міжнародного Дня на підтримку жертв тортур у Рівному відбулась зустріч з провайдерами надання безоплатної правової допомоги

1t

Сьогодні 26 червня 2018 року у конференц-залі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області відбулась робоча зустріч-обговорення ключових проблем катування та жорстокого поводження в Україні.

Участь у заході взяли представники Відокремленого підрозділу ГО «Моніторів національного превентивного механізму «Україна без тортур» в м. Рівне, Громадської приймальні УГСПЛ у м. Рівне, юридичної клініки «Рго Воnо» Національного університету «Острозька академія», установ виконання, Національної поліції та регіональний координатор по зв’язкам з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини, а також представники громадськості.

Під час заходу обговорено наступні питання:

– поняття, форми катувань та інші види жорстокого поводження та покарання;

– міжнародні стандарти у сфері захисту жертв катувань. Стамбульській протокол;

– пошуки шляхів попередження та подолання проблеми катувань в Україні, їх ефективне розслідування уповноваженими державою органами.

Також в рамках заходу демонструвався документальний фільм режисера Андрія Роханського “Килимок” із колекції Української документального кіно про права Docudays UA.

3t

Під час заходу заступник директора центру Сергій Іллюк та заступник директора Микола Павлюк презентували присутнім можливості системи безоплатної вторинної правової допомоги для забезпечення належного захисту осіб, які постраждали від катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують людську гідність, видів поводження і покарання.

2t

Зазначимо, що раніше Уповноважений Людмила Денісова підписала меморандум про співпрацю з Координаційним центром з надання правової допомоги. Один з пунктів меморандуму саме і передбачає організацію та проведення спільних заходів, спрямованих на підвищення рівня поінформованості громадян щодо захисту своїх прав, залучення працівників системи надання безоплатної правової допомоги до спільних моніторингових візитів до місць несвободи, які здійснюються Національним превентивним механізмом.

4t

Довідково: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).