назад
08.05.23

Безпечний простір «Вільна»: синергія співпраці системи БПД Сумщини для допомоги жінкам, які опинилися у важких життєвих обставинах в умовах воєнного стану

Проєкт «Вільна»* діє в багатьох областях України. У його фокусі турбота про жінок та дівчат, їхнє фізичне та психологічне відновлення, розкриття творчого потенціалу. Система БПД Сумщини доєднується до низки активностей для соціалізації та нових можливостей кар’єрного розвитку.

«Мета простору щоб жінки відчули себе в безпеці, в дружньому середовищі, повірили в себе, стали більш впевненими в собі, дбали про своє здоров’я, зовнішній вигляд та душевний стан. Система БПД Сумщини доєднується до групових та індивідуальних сеансів для професійного розвитку на базі простору», наголошує заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва.

Під час одного із таких заходів заступниця розповіла про можливості отримання безоплатної правової допомоги. Проєкт «Вільна» демонструє, якою може бути сильною синергія співпраці між різними службами та організаціями, щоб допомогти жінкам у складних життєвих обставинах під час воєнного стану. Простір забезпечений електроенергією, тож жінки можуть приходити сюди працювати, вчитися або займатися іншими важливими справами.

Не тільки в місті Суми відбувається активна співпраця. Так, на базі безпечного простору «Вільна» у місті Шостці впродовж березня-травня фахівці Шосткинського місцевого центру провели 8 заходів з різноманітної тематики, зокрема:

  • правовий статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,
  • порядок усиновлення дитини в умовах воєнного стану,
  • як отримати допомогу малозабезпеченій сім’ї,
  • правовий захист осіб з інвалідністю та протидія гендерній нерівності,
  • соціальний захист осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС,
  • порядок отримання державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами в умовах воєнного стану.

«Коли ми проводимо правопросвітницькі заходи для жінок да дівчат на базі безпечного простору «Вільна”, то перш за все, навчаємо захищати жінок свої права, роз’яснюємо чинне законодавство та надаємо орієнтири у правовому полі. “Вільна” – це місце, де жінки можуть розповісти про свої проблеми, поділитися своїм досвідом, отримати нові знання та підвищити свою правосвідомість», розповідає юристка Шосткинського місцевого центру Юлія Зацаринна.

Фахівці Шосткинського місцевого центру з початку функціонування безпечного простору постійно проводять правопросвітницькі заходи для жінок та дівчат, які є відвідувачами цього простору.

Довідково: *простір «Вільна» це проєкт ГО «Інноваційні соціальні рішення», який створили за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні і фінансування Великої Британії.