назад

Конотоп — територія добра і милосердя: система БПД долучається до протидії та запобігання домашньому насильству

Попри війну говоримо про актуальні проблеми нашого суспільства і не замовчуємо насильство. В Конотопській громаді продовжується інформаційно-просвітницька кампанія Конотоп – територія добра і милосердя. Начальниця відділу БПД Конотопський місцевий центр з надання БВПД Вікторія Сидоренко долучилась до брифінгу на тему «Правові аспекти запобігання домашньому насильству: нормативно-правове регулювання», який відбувся днями на базі Інноваційного простору Класичного фахового коледжу СумДУ.

Основний меседж проєкту — «Домашньому та гендерно зумовленому насильству – нульову толерантність!» Захід реалізується у межах співпраці UNFPA та ГО «Інноваційні соціальні рішення». На заході відбулась презентація інформаційно-просвітницького ролику «Не мовчи»

«Протидія домашньому насильству повинна бути комплексною і включати в себе не лише заходи щодо надання правової допомоги, а й психологічну та медичну допомогу, а також соціальну підтримку. Тому важливо, щоб різні системи та організації співпрацювали та координували свої дії, щоб забезпечити повний захист та підтримку жертв домашнього насильства. чому в нашій громаді повністю сприяє ініціатива територія добра і милосердя в Конотопі», зауважує директор Конотопського місцевого центру з надання БВПД  Олександр Муха.

Надання правової допомоги може бути дуже важливим для жертв домашнього насильства, які можуть потребувати консультації щодо захисту своїх прав. У рамках брифінгу обговорювали правовий аспект даної проблеми, зокрема спеціальні заходи щодо протидії домашньому такі як: 

  • терміновий заборонний припис стосовно кривдника – строком до 10 діб, виноситься кривднику уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення;
  • обмежувальний припис стосовно кривдника — видається тільки судом на строк від одного до шести місяців;
  • взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи уповноваженим підрозділом органу Національної поліції України з моменту виявлення факту вчинення ним домашнього насильства на встановлений законодавством строк;
  • направлення кривдника на проходження програми для кривдників (суб’єктами, відповідальними за виконання програм для кривдників, є місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування).

Наприкінці заходу відбулася бесіда у форматі «запитання-відповідь». Наголосили на розробці та прийнятті комплексної програми попередження насильства в Конотопській громаді. Створення робочої групи та затвердження такої програми — наступні кроки в реалізації даного проєкту.

«Важливою подією є те, що у 2022 році в Україні ратифіковано Стамбульську конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок i домашньому насильству та боротьбу із цими явищами. Дана міжнародна угода застосовується в мирний час і в ситуаціях збройного конфлікту до всіх форм насильства стосовно жінок, у тому числі домашнього насильства», — розповідає начальниця відділу БПД Конотопського місцевого центру з надання БВПД Вікторії Сидоренко.

Окрім, брифінгу, що відбувся на теренах краю, не єдина ініціатива у рамках інформаційно-просвітницької кампанії “Конотоп — територія добра і милосердя”. Попередньо на центральній площі міста за участю містян, представників загальноосвітніх, професійно-технічних закладів освіти, а також закладів фахової передвищої та вищої освіти міста, відбувся флешмоб на підтримку формування нульової толерантності до домашнього насильства.

Нагадуємо, що особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статті є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу та можуть отримати такі види правових послуг як: представництво інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та складання документів процесуального характеру. 

Довідково: В Україні працюють мобільні бригади соціально-психологічної допомоги. Це спеціалізовані служби підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

  • Телефон гарячої лінії із запобігання та протидії домашньому насильству 0 800 500-335 (зі стаціонарного) та 116-123 (з мобільного)
  • Поставте своє запитання юристу в контактному центрі системи БПД за номером 0-800-213-103. Для з’єднання з оператором у голосовому меню потрібно натиснути 3. Якщо ви перебуваєте за кордоном та потребуєте правової підтримки щодо українського законодавства — телефонуйте до контакт-центру системи БПД за номером +380 44 363 10 41 для дзвінків з-за кордону, (вартість дзвінка за тарифами оператора) або безкоштовно з Telegram https://t.me/+380677213103. Контакт-центр працює щодня — пн-пт з 8:00 до 19:00, сб-нд з 9:00 до 18:00 за київським часом.
  • Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro
  • Щоб отримати правову консультацію письмово, напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot (юристи відповідають у робочі дні)
  • Усі сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua
  • Готові правові консультації розміщені на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid» https://linktr.ee/legalaid.gov.ua