назад

17092187 1297281246984127 1065867587 n

З метою поширення інформації про безоплатну правову допомогу, 23 лютого 2017 року представники Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав Лис та Сергій Філик взяли участь у семінарі «Легальна зайнятість» для безробітних громадян. Захід відбувся у приміщенні Кременецького районного центру зайнятості. Наприкінці семінару фахівці місцевого центру організували роботу мобільного консультаційного пункту.

Семінар провів провідний юрисконсульт районного центру зайнятості Вадим Колтунюк.

До мобільного консультаційного пункту, що був відкритий у приміщенні районного центру зайнятості, звернулось четверо громадян. Питання, які цікавили присутніх,  стосувалися спадкового права, а саме: поновлення пропущених строків для прийняття спадщини.

На прохання безробітної особи Сергій Філик роз’яснив їй норми статті 1270 Цивільного кодексу України (далі — ЦК). «Законодавець встановив шестимісячний строк для прийняття спадщини, який починається з часу відкриття спадщини. У разі пропуску строку для прийняття спадщини, встановленого ст. 1270 ЦК, для спадкоємців передбачається цивільно-правова відповідальність, яка поля¬гає у позбавленні їх права на прийняття спадщини. Однак, трапляються такі моменти, коли особа через ті чи інші обставини не має змоги у відведений для неї строк прийняти спадщину». – проінформував працівник місцевого центру.

17105664 1297281336984118 1728925399 n

ВАЖЛИВО!

Особа,  яка  не  прийняла спадщину в установлений законом строк,  може звернутися до суду з позовною заявою  про  визначення додаткового  строку  для прийняття спадщини відповідно до частини третьої  статті  1272  ЦК.

Відповідачами у такій справі є спадкоємці,  які прийняли спадщину. При  відсутності  інших  спадкоємців  за  заповітом  і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також  відмови  від  її  прийняття  відповідачами  є територіальні громади в особі відповідних органів  місцевого самоврядування  за місцем відкриття спадщини.

Положеннями ст. 1272 ЦК законодавець залишив можливість спадкоємцю, який пропустив строк для прийняття спадщини, за певних умов її прийняти, а саме:

  • за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини.
  • за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

У разі звернення спадкоємця до суду для визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини, він повинен довести суду поважність причин пропуску встановленого в законі строку в шість місяців. Необхідність звернення до суду зумовлюється такими правовими ситуаціями: коли один із спадкоємців або всі не дали згоду на допуск до спадкування спадкоємцем, що пропустив строк для прийняття спадщини, або закликався до спадкування один.

Спадкоємець, який прийняв спадщину в наданий судом додатковий строк,  має  право звернутися до суду з вимогами про внесення змін до свідоцтва про право на спадщину,  якщо спадкоємці, які прийняли спадщину, не дають згоду на внесення нотаріусом за місцем відкриття спадщини цих змін. На підставі рішення суду нотаріус видає спадкоємцям нові свідоцтва про право на спадщину.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.