назад

Про адміністративна відповідальність для осіб, які отримують водійське посвідчення говорили у Охтирці

OkM 170228  228 лютого 2017 року в автошколі при навчально-спортивному центрі Товариства сприяння обороні України (ТСО України) в Охтирці проведено інформаційно-правову лекцію юристами Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) із метою забезпечення безпеки дорожнього руху та підвищення правової обізнаності громадян щодо відповідальності, що настає у разі порушення правил дорожнього руху.

Заступник начальника відділу правової інформації та консультації Іван ОСТРИХ розповів про заходи адміністративного впливу до порушників, які є найбільш поширеними та застосовуються відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення. Він наголосив: «Окрім адміністративної відповідальності до особи може бути застосовано кримінальну відповідальність за порушення Правил дорожнього руху, що призвели до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, при якому загинули або були травмовані люди, або вчинено інші злочини на дорозі. Також варто пам’ятати, що водій може нести і цивільну відповідальність, яка напряму випливає і залежить від розгляду справи по кримінальному кодексу чикодексу України про адміністративні правопорушення. Під цивільною відповідальністю слід розуміти відшкодування матеріальної та моральної шкоди, яка була завдана водієм іншим особам під час керування транспортом».

OkM 170228  5

Головний спеціаліст відділу Марина ЛАПОНОГ розповіла присутнім про складання протоколу за вчинене правопорушення: «Протокол про адміністративне правопорушення, у разі його оформлення, складається у двох екземплярах, один із яких вручається під розписку особі, яка притягується до відповідальності. Визначено випадки у ст. 258 Кодексу про адміністративні правопорушення коли протокол не складається. Протокол підписується особою, яка його склала і особою, яка притягається до відповідальності та у разі наявності свідків у тому числі. Якщо Ви не погоджуєтеся з викладеним у протоколі, то маєте право відмовитися ставити підпис та у ньому робиться запис про це. Пам’ятайте, що громадянин має право подати пояснення до змісту протоколу і викласти мотиви відмови його підписання».

OkM 170228  4

Наприкінці представники Охтирського МЦ з надання БВПД побажали швидко освоїти всі правила дорожнього руху, навчитися вправно управляти автомобілем та не потрапляти в дорожньо-транспортні пригоди.

 

У разі необхідності, звертайтеся до Охтирського МЦ з надання БВПД: м. Охтирка, вул. Перемоги, 13;  т. (05446) 4-22-23.