назад

Безробітним на Закарпатті відкрито доступ до безоплатної правової допомоги

bryf1 грудня в Закарпатській ОДА відбувся брифінг директорів Закарпатського обласного центру зайнятості Юрія Фущича та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Закарпатській області Василя Попадинця з нагоди підписання 21 листопада договору про співробітництво між двома структурами.

    Як зазначив директор ЗОЦЗ Юрій Фущич, «ця угоди передбачає консолідацію зусиль обох сторін задля реалізації ефективної державної політики у сфері зайнятості населення та розширення можливостей доступу до безоплатної правової допомоги для громадян, зокрема для осіб, які звертаються до центрів зайнятості краю»..
    У рамках співпраці передбачено проведення низки освітніх заходів з права для різних категорій населення: уроки та вікторини для учнів, семінари з правових питань для безробітних, роз’яснення та консультації для громадян із питань реалізації і захисту прав людини. Такі заходи пройдуть у всіх центрах зайнятості області та окремих загальноосвітніх школах районів. Тож відтепер всі зацікавлені мають доступ до безоплатної правової допомоги, що сприятиме кращій реалізації права громадян на працю та інших трудових прав. Ознайомитися з графіками та місцем проведення заходів можна на веб-порталі обласного центру зайнятості за посиланням http://www.dcz.gov.ua/zak/control/uk/publish/article?art_id=60694&cat_id=115128.
    Директор РЦ з надання БВПД в Закарпатській області Василь Попадинець наголосив на важливості підписання меморандуму про співпрацю між двома структурами, адже «це дасть можливість розширення доступу до безоплатної правової допомоги у краї. Основними напрямками співпраці є створення належних умов для спрощення доступу осіб до безоплатної правової допомоги, забезпечення прав і свобод людини у сфері зайнятості населення та соцзахисту від безробіття, вжиття заходів щодо утворення та налагодження роботи дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги у приміщеннях органів ДСЗ, вироблення спільних механізмів щодо обміну інформацією про осіб, які перебувають на обліку в ДСЗ як безробітні та звертаються до центрів з надання бвпд з метою підтвердження їх належності до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, організація спільних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової поінформованості населення щодо захисту своїх прав, зокрема, права на безоплатну правову допомоуг та соціальних захист від безробіття тощо, обмін інформаційними матеріалами, а також їх поширення та розміщення в приміщеннях ДСЗ та центрах з надання БВПД щодо реалізації державної політики у сфері зайнятості населення та забезпечення права осіб на безоплатну правову допомогу. 

Нині чимало закарпатців мають проблеми правового характеру, але не знають, куди звернутися, аби їх вирішити. Часто їм бракує грошей для захисту своїх інтересів. Фахівці ж структурних підрозділів системи безоплатної правової допомоги на Закарпатті завжди готові надати краянам фахові юридичні та правові консультації і роз’яснення, а в разі потреби та належності до категорії, визначеної законодавчо, – забезпечити захист інтересів у суді за рахунок держави, допомогти в доступі до електронних сервісів Міністерства юстиції України, а віднедавна – і прийняти документи для реєстрації громадських об’єднань».

Слід зазначити, що фахівці бюро надають дієву допомогу тим краянам, які її найбільше потребують.  Досвід діяльності бюро свідчить не лише про потребу громади у безоплатній правовій допомозі, але й про тенденцію довіри людей до системи безоплатної правової допомоги в цілому.
    Підписання договору про співпрацю між двома структурами дасть можливість ширшого охоплення краян повним комплексом правових послуг, адже безробітні та інші мешканці краю зможуть звернутися до центру зайнятості не тільки в пошуку роботи, але й задля того, аби вирішити свої проблемні питання соціального-побутового, спадкового, сімейного та ін. характеру. Фахівці центру зайнятості та системи безоплатної правової допомоги спільними зусиллями допоможуть краянам у вирішенні їхніх правових та інших проблем.

 2