назад

Більше про свої права дізнались учні Горбівської школи

54-1З нагоди Всеукраїнського тижня права фахівці системи безоплатної правової допомоги провели в грудні для учнів Горбівської школи Герцаївського району урок-бесіду на тему «Права та обов’язки дитини».

Діти мали змогу дізнатися, що Конвенція ООН про права дитини набула чинності в Україні з 27 вересня 1991 року і з цього часу є частиною національного законодавства. «Текст Конвенції про права дитини готувався, обговорювався та узгоджувався більше десяти років. Конвенція ООН про права дитини – це угода між країнами. Цей особливий документ було ратифіковано 191 країною світу. Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини в перший же рік своєї незалежності», – розповів школярам начальник Герцаївського бюро правової допомоги Євген Кондель.

Фахівці системи безоплатної правової допомоги пояснили учням, що в Україні не існує спеціального законодавства для неповнолітніх. «Їх права виділені окремими статтями Сімейного, Цивільного, Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України, а також регулюються окремими законами, такими як закони «Про охорону дитинства», «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю», «Про попередження насильства в сім’ї», – пояснила головний спеціаліст Герцаївського бюро правової допомоги Сорін Тріфенко.

Різні державні інституції та міністерства покликані відповідати за дотримання прав дитини в Україні. Багато зусиль також докладають громадські організації, які працюють на терені захисту прав дитини, щоб кожна дитина почувала себе захищеним законом повноцінним членом суспільства.

Під час уроку учні отримали інформаційні матеріали щодо функціонування системи безоплатної правової допомоги та електронних сервісів Міністерства юстиції України. Учні дізнались про право кожної особи на безоплатну правову допомогу, порядок його реалізації, а ще їм надали необхідну контактну інформацію.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.

Звернутися по допомогу до фахівців Герцаївського правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Герцаївський район, м.Герца, вул. Шикули, 4. Телефон: (0 3740) 2-10-46.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).