назад

БПД та пробація: налагодження співпраці заради рівного доступу громадян до правосуддя

prob 3    У четвер, 4 травня, в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області відбулася робоча зустріч директора РЦ Василя Попадинця, заступника директора Лариси Фучко та директора Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайла Давиденка з Віталієм Муральом, начальником Ужгородського міськрайонного відділу з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України.

    Учасники зустрічі обговорили питання налагодження співпраці між двома структурами на регіональному рівні. Зокрема, Василь Попадинець наголосив на важливості обміну інформацією між сторонами щодо права осіб, обвинувачених у вчиненні злочину, на безоплатну правову допомогу та підготовку досудової доповіді, поширення друкованої інформації щодо реалізації досудової пробації в центрах надання БВПД, поширення друкованої інформації щодо права на безоплатну правову допомогу у приміщеннях уповноважених органів з питань пробації проведення спільних інформаційно-просвітницьких заходів тощо.

prob 1    Віталій Мураль поінформував учасників зустрічі про основні функції, покладені на міськрайонний відділ з питань пробації, та запевнив, що майбутня співпраця неодмінно сприятиме забезпеченню доступу краян до рівного правосуддя.
   Упродовж заходу сторони також обговорили питання щодо взаємодії між уповно-важеними органами з питань пробації та місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги і бюро правової допомоги, що, у свою чергу, розширить можливості доступу до безоплатної правової допомоги для мешканців краю.
    Довідково. У зв’язку з прийняттям законів України «Про пробацію» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених» в Україні започаткований інститут досудової пробації. Досудова пробація полягає, зокрема в поданні до суду досудової доповіді, яка містить письмову інформацію, що характеризує особу, обвинувачену у вчиненні злочину, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності та складається представником уповноваженого органу з питань пробації, який є незалежним та неупередженим учасником судового провадження.