назад

Новації в інформуванні ВПО Полтавщини про можливості правового захисту

2233

Завдяки злагодженій роботі Полтавської обласної державної  адміністрації, фахівців системи БВПД області та благодійної організації «Світло надії»,  протягом січня-березня 2017 року на Полтавщині проведена широка інформаційна та правороз”яснююча робота з ВПО. Питання захисту прав внутрішньо переміщених осіб залишається досить актуальним для області, яка є третьою за кількістю переселенців – близько 30 тис. осіб. Співпраця органів влади та неурядових організацій, механізм перенаправлення ВПО та об`єднання зусиль громад Полтавщини сприяють наданню комплексної допомоги цій цільовій групі.

 

Протягом І кварталу 2017 року фахівці системи БВПД Полтавщини розповідали учасникам заходів про нормативно правову базу, яка регулює відносини внутрішньо переміщених осіб в Україні, про отримання статусу внутрішньо переміщеної особи та проблеми, які виникають при отриманні такого статусу чи при його позбавленні. Внутрішньо переміщені особи також дізналися про гарантії, права та спеціальні обов’язки, які передбачені для таких осіб відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», особливу увагу фахівці Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги області акцентували на питанні майнових прав внутрішньо переміщених осіб, їх правах та обов’язках після укладання договору купівлі-продажу майна. Також ВПО ознайомили з нормами Закону України «Про безоплатну правову допомогу», іншими нормативно-правовими актами, які врегульовують статус та гарантії внутрішньо переміщених осіб. Так, особи з числа ВПО звертаються найчастіше з питань соціального захисту, житлового, трудового, сімейного права.

В рамках проведення правопросвітницької роботи, 24 березня 2017 року, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий взяв участь у засіданні круглого столу «ВПО у Полтавській області: зміни, тенденції та перспективи», який пройшов на базі Полтавської обласної державної адміністрації. Під час заходу учасники обговорили діяльність органів виконавчої влади у напрямі захисту прав ВПО, зокрема, щодо оформлення довідок про отримання такого статусу, виплат, пенсій, актів цивільного стану громадян, спадкування, працевлаштування ВПО, забезпечення даної категорії осіб безоплатною правовою допомогою. Під час засідання круглого столу присутні підбили підсумки реалізації проекту «Забезпечення дотримання прав ВПО у Полтавській області», який реалізовувався благодійною організацією «Світло надії» з жовтня 2016 року по березень 2017 за фінансової підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Наприкінці квітня 2017 року Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області на запрошення постійних партнерів – благодійної організації «Світло надії», взяв участь у зйомках презентаційного ролику, що стосується правового захисту внутрішньо переміщених осіб на теренах області. Зйомки відеоролику стали завершальним етапом  реалізації  вищезазначеного проекту «Забезпечення дотримання прав  ВПО у Полтавській області».  

         Під час перегляду відеоролику глядачі, який розміщений на офіційній сторінці благодійної організації «Світло надії» у Фейсбуці, веб-сайті Регіонального центру та транслюється у місцевих ЗМІ,  можуть ознайомитися із діяльність БО «Світло надії» щодо захисту прав ВПО, позитивними відгуками ВПО, які скористалися послугами благодійної організації. Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий презентував можливості системи безоплатної правової допомоги у Полтавській області задля належного правового захисту ВПО, а саме, акцентував увагу на те, якими правовими послугами можуть скористатися дана категорія осіб.

«Однією із системних проблем, з якими ми зіштовхнулися у процесі надання безоплатної вторинної правової допомоги вразливим категоріям осіб, стала неможливість для ВПО реалізувати своє право на таку допомогу у зв’язку з відсутністю їх у переліку суб’єктів такого права. Одночасно було зрозуміло, що через вразливість їх становища та складність життєвих обставин – вони повинні мати право на таку допомогу і мати змогу реалізувати свої законні права, проте з січня цього року і у зв’язку із змінами до законодавства дана категорія осіб може скористатися послугами системи безоплатної правової допомоги у більш повній мірі, зокрема, правом на захист, представлення їх інтересів у суді, складання документів процесуального характеру» – розповів Олександр Черчатий.

Нагадуємо, що скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, який працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.