назад

«Булінг: виявити, попередити, протидіяти» – тема зустрічі в межах проекту «Вас чекають в суді»

Масштабний проект Зарічного районного суду м. Суми, до якого долучилися працівники системи безоплатної правової допомоги, пропонує жителям міста актуальні для обговорення теми за участі експертів різних галузей. Цього разу говорили про булінг – явище, яке, на жаль, набирає обертів у дитячому середовищі і потребує негайного реагування з боку дорослих.

Обговорювали цькування дітей у навчальних закладах за участі практичного психолога та соціального педагога, представників суду та ювенальної превенції, а також фахівців Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області.

Заступниця директора Центру Валентина Волобуєва розповіла про активну правопросвітницьку роботу, яку проводять фахівці системи безоплатної правової допомоги на Сумщині. Зокрема, проведено близько 300 заходів щодо протидії  булінгу. Валентина Волобуєва також зауважила, що всі діти як булери, так і постраждалі мають право на правову допомогу та представництво інтересів в суді.

Окрмі цього, присутні дізналися, до кого звертатися за допомогою у разі, якщо дитина постраждала від булінгу, а саме:

  • Єдиний контакт-центр безоплатної правової допомогиза номером 0 800 213 103, який працює цілодобово та є безкоштовним в межах України;
  • Національна дитяча “гаряча лінія”для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116 111,  де надається психологічна допомога;
  • Сумський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: вул. Покровська, 9/1, м. Суми, для отримання безоплатної правової допомоги.

Фахівчиня зазначила, що до Єдиного контакт-центру надійшло близько 500 дзвінків по Україні від батьків з питань булінгу. І в більшості випадків батьки не відрізняють поняття булінгу та конфлікту, а тому правниками надаються роз’яснення.

Працівники суду детально розповіли про види цькування, його типові ознаки.

Інспектор ювенальної превенції СВП ГУНП в Сумській області Ярослав Христич назвав алгоритм дій правоохоронних органів у разі звернення до них із заявами про випадки булінгу в освітньому закладі, а саме: спільно з педагогічним колективом проводиться перевірка викладених фактів, збираються докази, проводиться роз’яснювальна робота  тощо. Повідомив, що за кожним навчальним закладом закріплений працівник ювенальної превенції. Також правоохоронними органами ведеться облік осіб, які притягуються до відповідальності.  Ярослав Христич зауважив, що на сьогодні по м. Суми не було складено жодного адміністративного протоколу по булінгу. Наразі є звернення батьків, що їхня дитина постраждала від булінгу, але викладені факти перевіряються.

Практичний психолог та соціальний педагог Софія Стеценко розповіла, за якими ознаками можна розпізнати булера та що робити батькам.

Голова Зарічного районного суду м. Суми Ганна Шелехова на конкретних життєвих ситуаціях розповіла присутнім, до яких негативних наслідків можуть призвести прояви булінгу. Навела приклади з судової практики по Україні щодо розгляду справ про булінг. Зауважила, що недоліками в розгляді такої категорії справ є неякісне складання заповнення адміністративних протоколів, брак доказів.

Примітка: адміністративна відповідальність за прояви булінгу (ст. 173-4 КУпАП):

штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі це – 850-1700 грн) або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Якщо булінг вчинено групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн) або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Слід зазначити, що за правопорушення дітей до 16 років несуть відповідальність їхні батьки. За свої дії громадяни від 16 років несуть відповідальність особисто.

Також передбачено і відповідальність за приховування випадків булінгу, а це 850-1700 грн або виправні роботи до 1 місяця з відрахуванням 20% заробітку.