назад

Протидіємо булінгу у дитячому середовищі

22Ситуації булінгу або шкільного насильства зустрічаються сьогодні практично в кожній школі, а за останні 10 років поняття отримало статус міжнародного терміну. 

Найчастіше цей феномен існує в завуальованій формі, так як учасники булінгу докладають зусиль аби дорослі не втрутилися й дали змогу насолодитися процесом цькування товарищів. Все відбувається в позаурочний час, у неконтрольованих місцях, наприклад, на перервах або в обідню перерву, а також у момент, коли учні переходять на новий урок з одного кабінету до іншого, тим самим стаючи вразливими для нападу, внаслідок неконтрольованості ситуації з боку дорослих. За даними досліджень – до двох третин дітей страждають від участі в насильницьких подіях, пов’язаних зі шкільним середовищем.

19В межах Всеукраїнського тиждня права 20 вересня 2019 року Регіональний центр з надання БВПД у Донецькій і Запорізькій областях  у співпраці з Позашкільним навчальним закладом “Центр дозвілля дітей та юнацтва Вознесенівського району” Запорізької міської ради провели для вихованців Центру заняття на тему: «Протидіємо булінгу в дитячому середовищі».

70655461 320601428823778 3473611494208307200 n

У цікавій інтерактивній формі дітлахів ознайомили з поняттями “насильство”“булінг”, видами та проявами булінгу.

Розібрали його характерні риси: довготривала та систематична агресія, що може приймати багато форм: фізичний, економічний, психологічний тиск; а також те, що булінг може вчинятися із застосуванням засобів електронних комунікацій (кібербулінг).

IMG 4957Разом поміркували, що може стати передумовою для образ, створили спільне дерево «Порадник» та обговорили варіанти поведінки на випадок, якщо дитина стане свідком або жертвою цькування. Також, під час заняття діти переглянули та проаналізували два мультфільми: історію про горобців, до яких прилетіла доброзичлива чуднукувата пташка та про те, як живеться чорному коту.

Серед іншого, дівчата та хлопці спробували себе у ролі працівників Національної дитячої “гарячої лінії”: визначали види булінгу, хто потерпає від нього, а хто є кривдником? Дізналися, що чинним законодавством України передбачена відповідальність батьків у вигляді штрафу або громадських робіт за вчинення їхніми дітьми цькування.

16Наприкінці заняття дітям було надано інформацію про всеукраїнський правопросвітницький проект Мін’юсту “Я маю право!”, про права дітей на отримання безоплатної правової допомоги, номери безкоштовних стаціонарних та мобільних телефонів гарячих ліній в межах України та тематичні буклети.

Важливо, щоб діти усвідомлювали своє право бути захищеними і знали, як діяти у разі посягання на їхню гідність та особистий простір.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатись, зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).