назад

Правова освіта школярів як один із векторів діяльності фахівців системи БПД

Що таке нова українська школа? Чи продовжиться правова освіта дітей? Якою буде співпраця Регіонального центру з надання БВПД із закладами освіти – на цих питаннях була сфокусована увага заступниці директора з виховної роботи Херсонської загальноосвітньої школи № 50 Галини Миколаївни Кубах та заступниці директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олени Іпатенко.

Під час робочої зустрічі, яка пройшла в ЗОШ №50, сторони обговорили ряд важливих питань щодо організації правової освіти в школі, погодили план спільних правопросвітницьких заходів для учнів, їх батьків та педагогічного колективу.

Окрему увагу приділили обговоренню тематики виховних годин та лекцій для підлітків, серед яких профілактика булінгу; юридична відповідальність неповнолітніх; безоплатна правова допомога на захисті прав дітей; як не стати жертвою кібершахраїв; «Важниця правова»: вчимося, граючи; праця неповнолітніх тощо.
Підводячи підсумки, Олена Іпатенко зазначила, що правова освіта та виховання учнівської молоді мають державне значення і тому повинні реалізувати освітню функцію та мати  практично-виховну спрямованість.

Довідково. Нова українська школа (НУШ) – ключова реформа Міністерства освіти і науки. Головна мета – створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, а й вміння застосовувати їх у житті.
НУШ – це школа, до якої приємно ходити учням. Тут прислухаються до їхньої думки, вчать критично мислити, не боятись висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами. Водночас батькам теж подобається відвідувати таку школу, адже там панують співпраця та взаєморозуміння.