назад

Булінг: як довести факт цькування

278-1Що таке булінг і хто може потерпати від цькувань? Як довести факт булінгу? Про це йшлося 23 січня 2019 року в Заставнівському вищому професійному училищі № 24.

За дослідженнями UNISEF 40% дітей ні з ким, навіть із батьками, не діляться своїми проблемами. Сором’язливі та спокійні діти стають жертвами булінгу вдвічі частіше за однолітків, які відкриті до спілкування. Нерідко дітей ображають за те, що вони одягнуті не так, як інші, говорять або поводяться не так, як основна група. 44% дітей, якщо стають свідками булінгу, просто спостерігають, оскільки бояться за себе.

Булінг може проявлятись у вигляді психологічного тиску (образи, приниження, погрози, ігнорування тощо) та фізичних знущань (удари, поштовхи, принизливий фізичний контакт, побиття та інше). Нерідко дитина потерпає і від фізичного, і від психологічного тиску водночас.

«Від булінгу страждають і агресори, і жертви. Всі вони переживають емоційні стреси, не вміють будувати стосунки з людьми, мають проблеми психоемоційного характеру. Вони потребують підтримки дорослих, які б допомогли їм зорієнтуватися у непростих життєвих ситуаціях, налагодити здорові взаємини у школі, дали поради, як поводитися у суспільстві надалі», – розповів студентам начальник Заставнівського бюро правової допомоги Василь Данищук.

«Як довести, що це булінг, а не сварка? Це складно?». Таке запитання поставив студент Заставнівського вищого професійного училища №24 Василю Данищуку.

«Щоб винного притягли до відповідальності, треба довести: по-перше, що людину цькували психологічно, фізично, економічно чи в сексуальному плані, що це не поодинокий випадок, а відбувалось систематично, – пояснив начальник Заставнівського бюро правової допомоги – потрібно також підтвердити, що жертва булінгу зазнала шкоди — психічної або фізичної, тобто відчувала страх, приниження, тривогу, була соціально ізольована».

Отже, пропонуємо орієнтовний алгоритм дій у такій ситуації:
• Дитина має знати, що факти булінгу (цькування) не слід приховувати.
Основною ознакою булінгу є систематичність .
• Батьки повинні написати заяву на ім’я директора (керівника або засновника закладу освіти) про випадок булінгу.
• Директор зобов’язаний повідомити про цей випадок Національній поліції та службі у справах дітей.
• Директор школи приймає рішення про проведення розслідування. За результатами розслідування скликається засідання комісії з розгляду випадків булінгу.
• Директор школи забезпечує надання допомоги дітям, які постраждали від булінгу.

Контактна інформація! До фахівців Заставнівського бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: Чернівецька область, Заставнівський район, м. Заставна, вул. Д. Галицького, 1а. Телефон: (0 3737) 3-11-87.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).