назад

Булінг: як каратимуть агресорів?

LogoБоротись із булінгом в України будуть штрафами. Верховна Рада України проголосувала 18 грудня за зміни та ухвалила закон №8584 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)».

У документі відтепер є визначення булінгу. Булінг – це діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.
За булінг каратимуть штрафом у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двадцяти до сорока годин. Учинення булінгу малолітніми або неповнолітніми особами передбачає накладення штрафу на батьків у такому ж розмірі.
Фахівці системи безоплатної правової допомоги продовжують проводити правопросвітницькі лекції та розповідають школярам та студентам не лише про те, як протидіяти булінгу, а й про головні законодавчі новації.

BK2
20 грудня заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська провела два інтерактивні уроки на тему «Булінг та кібербулінг» для учнів 4-го класу НВК № 38 та учнів 5-х класів Житомирського ліцею № 1.
– За офіційною статистико 67% дітей стикались з булінгом в школах, – наголошує Наталія Радушинська. – Завдяки законодавчим змінам за такі вчинки будуть карати. Наприклад, якщо цькування вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, то штраф становитиме від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

BK4
Відповідальність встановили не лише для агресорів, а й для педагогів, які закривають на це очі. У разі якщо керівник освітнього закладу (школи, гімназії тощо) не повідомить у поліцію про факти булінгу – це так само каратиметься штрафом або виправними роботами з відрахуванням до 20% заробітку.
20 грудня фахівець Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги спільно зі спеціалістом міського відділу РАЦС Бердичівського міськрайонного управління юстиції провели лекцію для студентів ПТУ № 12 на тему: ”Стоп Булінг”.

BK6

{module РЦ}

{module Бердичівський МЦ}