назад

Бюро правової допомоги чекають перших відвідувачів

1.1

30 серпня 2016 року у прес-клубі «Журналіст» відбулася прес-конференція «Бюро правової допомоги – нові можливості дотримання конституційних прав людини».


 

В рамках запропонованої теми були розглянуті наступні важливі питання, а саме результати роботи Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області; розвиток системи надання безоплатної правової допомоги. Місія, бачення, цінності системи безоплатної правової допомоги; про відкриття Бюро правової допомоги та їх функції; надання безоплатної правової допомоги   мешканцям територіальних громад; перші кроки працівників бюро, що спрямовані на підготовку до відкриття Бюро правової допомоги та його ефективне функціонування.

У зазначеному заході прийняли участь начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та

2.2

 інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Лариса Кожемякіна, директор Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Бородіна, керівник Вільнянського бюро правової допомоги Ольга Крохмаль.

На початку прес-конференції Лариса Євгенівна розповіла присутнім представникам засобів масової інформації про результати роботи Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. З початку свого існування Регіональним центром було видано близько 18 331 доручень у кримінальних справах, більше ніж 1700 мешканців міста Запоріжжя та області отримали адвокатів за рахунок держави (цивільні та адміністративні справи),  завдяки виданим місцевими центрами дорученням адвокатам, що працюють у системі БВПД.

Система надання безоплатної правової допомоги не стоїть на місці, постійно розвивається, прагне удосконалення діяльності, відшукує нові та нестандартні підходи до розв’язання проблем клієнтів, – зазначила начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Регіонального центру, – Тому, 1 вересня розпочнуть свою роботу новостворені бюро правової допомоги, що є самостійними відділами місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, у районах та містах обласного значення у всіх регіонах України. По Україні їх понад 400, у Запорізькій області запрацює 17 таких бюро.

Далі директор Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Бородіна розповіла, що основними завданнями бюро є правопросвітництво у територіальних громадах, надання безоплатної первинної та забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, надання останньої (крім захисту), забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України.

Створення місцевих центрів у 2015 році та створення бюро правової допомоги у поточному році – це показник дієвості реформи Міністерства юстиції України, – зазначила Ольга Йосипівна, – Дивишся на ці зміни і розумієш, що нехай невеличкими кроками, але країна змінюється, розвивається, і кожному з нас необхідно долучатися до цих змін.

Ольга Крохмаль, керівник Вільнянського бюро правової допомоги, поінформувала, що не дивлячись на те, що бюро запрацює з 1 вересня, у Вільнянському районі правопросвітницька робота ведеться вже майже місяць.

 Було проведене вуличне інформування місцевого населення щодо відкриття бюро правової допомоги, а також про послуги для населення, які буде здійснювати бюро: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру, – розповіла керівник новоствореного бюро, – Проведено зустрічі з представниками місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, працівниками Вільнянського районного суду.

Бюро правової допомоги у Запорізькій області, що повинні запрацювати не пізніше 1 вересня, вже готові прийняти перших відвідувачів.  Кожен, хто звернеться до бюро, зможе отримати юридичні консультації та роз’яснення з правових питань, скористатися електронними сервісами Мін’юсту (фахівці бюро забезпечують доступ громадян до комп’ютерів з відповідним програмним забезпеченням, за допомогою яких особа зможе отримати доступ до електронних сервісів, надає консультації, роз’яснюють правила пошуку та порядок отримання відомостей із зазначених сервісів) та, за потреби, відповідно до визначених законодавством підстав, отримати адвокатські послуги для здійснення представництва інтересів у суді. Ті ж громадяни, які в силу певних обставин не можуть дістатися до бюро правової допомоги, а саме одинокі особи похилого віку та особи з обмеженими можливостями, отримають необхідну безоплатну правову допомогу за місцем свого перебування.

3.3

Наприкінці заходу учасники прес-конференції нагадали журналістам про необхідність поширення інформації щодо відкриття бюро правової допомоги та про Регіональний та місцеві центри з надання БВПД серед населення задля широкого інформування громадськості про  можливість отримання кваліфікованої безоплатної правової допомоги.

Лише спільними зусиллями ми зможемо належним чином забезпечити отримання мешканцями Запорізької громади кваліфікованої правової допомоги, спростити доступ до правосуддя, зміцнити довіру до органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, підвищити їх авторитет, а також здійснювати державну політику у сфері правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги, – додала начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Лариса Кожемякіна.

Адреси бюро правової допомоги, що будуть відкриті у Запорізькій області.