назад

Бюро правової допомоги на Львівщині: переваги та нові можливості

DlyaSaity25 бюро правової допомоги розпочнуть обслуговувати мешканців Львівщини з 1 липня 2016 року. «Бюро правової допомоги прийматимуть всіх людей з питань, що стосується їхнього права», – про це повідомив сьогодні, 18 березня на прес-конференції директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігор Микитин.

Як розповів Ігор Микитин, бюро правової допомоги, які вже встигли назвати «центрами справедливості», будуть утворені в кожному районі і місті обласного значення Львівської області як відокремлені підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Їх утворення не потребуватиме додаткових видатків державного бюджету: ресурсне забезпечення здійснюватиметься за рахунок майна і коштів районних та міських управлінь юстиції, які вже ліквідовуються.

У зв’язку з цим, на виконання доручень Першого заступника міністра юстиції щодо належного виконання Плану заходів з реформування територіальних органів Міністерства юстиції України та розвитку системи надання безоплатної правової допомоги, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 25 грудня 2015 року № 2748/5, начальником Головного територіального управління юстиції в Львівській області Ярославом Жукровським та директором Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігорем Микитиним підписано спільний наказ «Про утворення робочих груп», згідно з яким проведено фактичне обстеження основних засобів та приміщень підрозділів юстиції у Львівській області, за результатами якого складені акти обстеження, а також надані Міністерству юстиції України та Координаційному центру з надання правової допомоги узгоджені пропозиції щодо їх передання на баланс відповідним місцевим центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За словами Ігора Микитина, у травні 2016 року буде оголошений конкурсний набір на посади фахівців бюро правової допомоги. «Важливим при прийнятті на роботу окрім професійних якостей – вміння працювати з людьми. Адже є люди, які 10 років судяться – і центр безоплатної правової допомоги є для них останньою вітчизняною інстанцією, куди вони можуть звернутися», – наголосив директор Регіонального центру.

Нагадаємо, реформа територіальних органів юстиції є наступним логічним етапом децентралізації послуг Міністерства юстиції України з одночасним розширенням доступу до безоплатної правової допомоги та підвищенням її якості. У таких бюро кожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати безоплатну первинну правову допомогу – правову інформацію та консультації. Соціально незахищені громадяни одночасно матимуть доступ і до безоплатної вторинної правової допомоги – складання процесуальних документів та представництва в суді.