назад

Бюро правової допомоги Рівненського МЦ: робочі будні правопросвітницької діяльності

gol

Головний спеціаліст Острозького бюро правової допомоги Микола Шаповал взяв участь у роботі мобільного пункту консультування, який працював у Тесівській та Сіянцівській сільських радах.

Працівник бюро зустрівся з головами та секретарями сільських рад та розповів їм про систему безоплатної правової допомоги в Україні, завдання та функції бюро, категорії осіб, які за законом мають право на безоплатну правову допомогу.

Після цього жителі сіл мали змогу отримати правові консультації з проблемних для них питань. Зокрема, Микола Шаповал допоміг селянам з’ясувати питання, що стосувалися оренди землі, порядку оформлення спадщини, призначення соціальних допомог та порядку доступу до безоплатної вторинної правової допомоги. Також фахівець проконсультував громадян з питань порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які брали участь у антитерористичній операції, та з питань працевлаштування військовослужбовців після демобілізації.

1

Тим часом керівник бюро Марія Жук провела для учнів 10 класу Острозької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 наступний урок із циклу «Практичне право» (Street Law). Під час заняття на тему «Право громадян на звернення та на доступ до публічної інформації»” старшокласники за допомогою методу інтерактивних методів навчання мали змогу вивчити зміст конституційного права особи на інформацію, механізм реалізації права громадян на звернення та на доступ до публічної інформації, з’ясувати різницю між зверненням громадян до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та запитом на публічну інформацію.

Натомість головний спеціаліст Гощанського бюро правової допомоги Вадим Гупалюк провів «вуличне інформування» серед місцевих жителів Гощанського району. Під час заходу він надав мешканцям інформацію про роботу та правничі послуги, які можна отримати в бюро правової допомоги, повідомив про порядок отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, а також роздав інформаційні матеріали.

2

Того ж дня у Гощанській РДА відбулася колегія, під час якої керівник Гощанського бюро правової допомоги Сергій Дубич ознайомив присутніх з основними завданнями новоствореної установи. Зокрема, він зазначив, що у бюро мешканці Гощанщини можуть отримати безоплатну первинну правову допомогу (а це надання консультацій і роз’яснень з правових питань, допомога у складенні заяв, скарг та інших документів правового характеру, а також можливість користування електронними сервісами Міністерства юстиції) та за наявності підстав, визначених статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», – і безоплатну вторинну правову допомогу (тобто захист, здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах та складення документів процесуального характеру).

3

Тим часом головний спеціаліст Корецького бюро правової допомоги Оксана Кречмаровська провела робочу зустріч з головою Корецького районного комітету Товариства Червоного Хреста Олександром Якимчуком. Сторони обговорили можливі варіанти співпраці щодо забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги мешканцям Корецького району. Особливу увагу фахівець бюро приділила адресній правовій допомозі, оскільки саме представники ТЧХ кожного дня спілкуються з соціально-незахищеними жителями району.

4

Керівник бюро правової допомоги у м. Корець Олена Миронець провела «мобільний пункт консультування» громадян у Морозівській сільській раді (на головному фото). Перед початком консультування вона розповіла спеціалістам сільської ради про систему безоплатної правової допомоги, порядок отримання безоплатної правової допомоги та суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу. Після цього жителі села мали змогу отримати правові консультації з проблемних для них питань. Зокрема, Олена Миронець допомогла з’ясувати селянам питання, що стосувались отримання житлової субсидій, переоформлення спадкоємцем земельної частки (пай), примусового виселення особи з житлового будинку та зняття особи з реєстрації у примусовому порядку, а також порядку отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Після цього Олена Миронець провела зустріч з педагогами Морозівської ЗШ I-III ступенів та батьками, які зібралися на загальношкільні збори у приміщенні навчального закладу. Під час зустрічі, зокрема, обговорювалися найактуальніші теми для сільських учнів, з якими спеціалісти будуть проводити семінари та лекції.