назад
30.03.16

Бюро правової допомоги створять реальні можливості громадянам реалізувати свої права безпосередньо там, де вони живуть

12899788 778322082268861 939139427 nПро це сьогодні, 30 березня, розповів перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок на прес-конференції у Харкові, присвяченій реформуванню територіальних органів юстиції та створенню у зв’язку із цим бюро правової допомоги.

На прес-конференції, зокрема, йшлося про те, які зміни відбуваються в роботі територіальних управлінь юстиції, які завдання виконуватимуть бюро правової допомоги, та які послуги Мін’юсту можна буде отримати он-лайн у цих бюро. У заході взяли участь перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок, начальник Головного територіального органів юстиції у Харківській області Олександр Чурсін та директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Харківській області Вікторія Гайворонська.

12895543 778317085602694 531924604 n

Нагадаємо, у 2016 році відповідно до Плану заходів з реформування територіальних органів Міністерства юстиції України та розвитку системи надання безоплатної правової допомоги в Україні проходить реформа територіальних органів Міністерства юстиції. На базі ліквідованих районних управлінь юстиції мають запрацювати бюро правової допомоги. Така реформа забезпечить розширення доступу громадян до правової допомоги та он-лайн послуг Міністерства юстиції.

Так, Олександр Чурсін повідомив, що до травня 2016 року буде ліквідовано 29 районних, міських та міськрайонних управління юстиції Харківської області. Загалом в Україні заплановано ліквідацію 586 територіальних органів Міністерства юстиції та утворення 428 бюро. Він повідомив, що уже запрацювала система онлайн-сервісів для реєстрації бізнесу, відкрито реєстри речових прав на нерухоме майно. Із квітня минулого року усі громадяни мають можливість отримати необхідні дані у вигляді витягів, довідок чи виписок в електронній формі. За його словами, завдяки цим новим електронним сервісам людям не потрібно витрачати час у чергах, знаходити посередників серед державних службовців, щоб отримати ту чи іншу довідку. Всі ці сервіси можна отримати через інтернет, зайшовши на сайт Міністерства юстиції. Усі вони будуть доступними для клієнтів бюро правової допомоги. Олександр Чурсін нагадав, що згідно з прийнятими законодавчими актами, усі сформовані електронною системою документи мають такий самий офіційний статус, як і їх паперові аналоги з підписом і печаткою реєстратора. Кожному електронному документу буде присвоєно унікальний номер. За ним в електронній системі можна буде віднайти оригінал документа, якщо цього буде вимагати банк чи якась інша установа. Олександр Чурсін розказав, що у п’яти пологових будинках Харкова та 9 пологових будинках міст області (Краснограда, Чугуєва, Близнюків, Первомайська, Дергачів та інші) відкриті фронт-офіси, які реєструють новонароджених і видають свідоцтва. Тож молодим батькам не треба звертатися в відділи ДРАЦС. Для реєстрації актів цивільного стану можна подати заяву в онлайн-режимі (реєстрація чи розірвання шлюбу, зміна прізвища тощо), а реєстрація бізнесу загалом відбувається впродовж 24 годин. Уся інформація розміщується в системі єдиного реєстру і відпадає необхідність повідомляти інші державні структури. Також працює електронний сервіс апостилю, проставити який можна протягом двох днів.

12941056 778320128935723 71897716

Мирослав Лаврінок детально розповів про створення бюро правової допомоги. Він пояснив, що практика перших 9-ти місяців надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах показала, що практично неможливо розділити надання первинної і вторинної правової допомоги. Так, повідомив він, 80% людей, які звертаються до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, як раз потребували лише первинної правової допомоги і лише 20%, після отримання первинної, знадобилася також і вторинна. Тому бюро правової допомоги надаватимуть всі види безоплатної правової допомоги тим, хто має на неї право за законом. Він повідомив, що бюро будуть компактними підрозділами, в їх складі не буде жодного чиновника, а лише двоє-троє юристів, які безпосередньо надаватимуть правові консультації людям з усього спектру правових питань. Крім цього, такі бюро будуть обладнані декількома комп’ютерами, під’єднаними до мережі інтернет, з відповідним програмним забезпеченням, через які будь-яка людина зможе отримати доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції. За його словами, це створить для людей реальні можливості реалізувати свої права безпосередньо там, де вони живуть.

Планується, що у Харківській області буде створено 23 бюро правової допомоги, які запрацюють з 1 липня 2016 року. Діятимуть вони як відокремлені підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Фахівці бюро надаватимуть безоплатну первинну правову допомогу (юридичні консультації), та займатимуться прийомом звернень пільгових категорій громадян про отримання БВПД. Тобто, це доступ до адвоката, роботу якого оплачує держава, для здійснення представництва інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах.

Учасники прес-конференції зазначили, що основна мета реформованих структур – посилення правової спроможності територіальних громад.

12910871 778316798936056 1648291335 n

Захід організовано громадською організацією Український освітній центр реформ у співпраці із Міністерством юстиції України в рамках інформаційної кампанії «Електронне урядування спрощує спілкування», яка здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Справедливе правосуддя».

12900172 778316828936053 1670009918 n

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter