назад

Через правопросвітництво – до розширення доступу до безоплатної правової допомоги 

pravo 1    Фахівці місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги на Закарпатті  проводять активну правопросвітницьку кампанію з метою інформування краян про діяльність системи БПД та розширення доступу до безоплатної правової допомоги для якомога більшого числа мешканців краю.
    У вівторок, 14 лютого, заступник начальника Перечинського бюро правової допомоги Тетяна Кость взяла участь у засіданні «круглого столу» з нагоди відзначення в районі Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. На зустрічі були присутні: голова  Перечинської РДА Віктор Олефір, голова райради Михайло Ласкін, керівник та представники  ГО «Перечинської районної спілки ветеранів всіх війн», очільники структурних підрозділів РДА. Присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих учасників бойових дій на території інших держав та у зоні проведення антитерористичної операції на сході України.
    Упродовж заходу учасники бойових дій мали можливість дізнатися від фахівців про свої соціальні пільги, право на отримання путівок на лікування та оздоровлення, придбання медичних препаратів за пільговими рецептами, працевлаштування дітей-випускників із сімей учасників бойових дій.  Доречною була інформація Тетяни Кость про право учасників бойових дій на безоплатну первинну та вторинну правову допомогу та порядок її  надання.
    Цього ж дня, з метою налагодження співпраці, відбулася робоча зустріч працівників Тячівського бюро правової допомоги Нелі Паращинець та Івана Тиводара з керівником Тячівського соціального центру для молоді з обмеженими можливостями «Парасолька» Оксаною Лукач Упродовж зустрічі обговорювалися питання надання громадянам на професійному та кваліфікованому рівні безоплатної первинної та вторинної правової допомоги. 
    Також у вівторок  головний спеціаліст Рахівського бюро правової допомоги Василь Баранюк провів зустріч із батьками та вихованцями будинку сімейного типу імені Св. Вікентія де Поля. Метою зустрічі було обговорення питань, пов’язаних із захистом прав та законних інтересів дітей-вихованців будинку сімейного типу.
 
pravo 2
 
    Фахівцеь роз’яснив батькам та вихованцям будинку, які послуги надає бюро, що включає в себе первинна та вторинна правова допомога, а також які категорії осіб мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, відповідно до нещодавно внесених змін в законодавство.
    Працівник Міжгірського бюро правової допомоги 14 лютого провів зустріч за “круглим столом” із працівниками Міжгірського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Упродовж зустрічі фахівець проінформував присутніх про систему безоплатної правової допомоги, її переваги, позитивні результати роботи, висвітлив питання про права внутрішньо переміщених осіб, зокрема, щодо їхнього права на безоплатну правову допомогу. 
    10 лютого у приміщенні Виноградівської ЦРБ відбулася презентація проекту «Сільським громадам – належний рівень правової допомоги», керівником якого є Катерина Вашкеба, директор Виноградівської ЦБС. У рамках підписаного Меморандуму про співпрацю між Хустським місцевим центром з надання ВПБ та ГО «Спілка угорських бібліотекарів Закарпаття» у заході взяли участь фахівці Виноградівського бюро правової допомоги Аліса Богдан та Маріанна Митровська. 
 
pravo 4
 
    Проект покликаний вирішити проблему, пов’язану з недостатнім доступом до інформації, зокрема правового характеру та має на меті підвищення рівня правових знань жителів сільських населених пунктів, забезпечення можливостей отримання безоплатної правової допомоги через стаціонарні та виїзні Центри правової допомоги.
    Реалізація проекту передбачає: надання первинної, а при потребі та за належності до визначеної законодавчо категорії, і вторинної правової допомоги кваліфікованими фахівцями-юристами – мобільно-консультативної групи у складі, якої працюватимуть фахівці Виноградівського бюро правової допомоги та приватні адвокати; доступ до електронних сервісів Мін’юсту; організацію правопросвітницьких заходів для жителів громад; перегляд документальних фільмів про права людини; виготовлення та розповсюдження інформаційних матеріалів правового характеру.
    Цього ж дня головний спеціаліст Дубівського бюро правової допомоги провела правопросвітницький захід із колективом Дубівського реабілітаційного відділення обласного центру комплексної реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів. Упродовж заходу фахівець ознайомила колектив із змінами у законодавстві “Про безоплатну правову допомогу” та детально розповіла про роботу бюро. Особливу увагу було приділено обговоренню прав інвалідів та дітей-інвалідів.
 
    Нагадуємо, що скористатись своїм правом на безоплатну правову допомогу може кожен мешканець краю, звернувшись у найближчий місцевий центр чи бюро  правової допомоги на Закарпатті за адресами:
    Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області
    м. Ужгород, вул. Загорська, 51
    моб. тел.: 050-381-06-64, 066-512-41-75  067-313-66-72
    тел./факс: (0312)-64-32-50
    Мукачівський місцевий центр з надання БВПД
    м. Мукачево, вул. Пушкіна, 30,
    моб.тел.: 095-831-15-74, 
    відділи:
    Берегівське бюро правової допомоги
    м. Берегово, вул. Кошута, 1, тел.: 03141-4-20-01,
    Свалявське бюро правової допомоги
    м. Свалява,  вул. Визволення, 1, тел.: 03133-2-42-29,
    Іршавське бюро правової допомоги
    м. Іршава, пл. Народна,1, тел.: 03144-2-32-80,
    Воловецьке бюро правової допомоги
    смт. Воловець, вул. Пушкіна, 6, тел.: 03136-2-20-60,
    Ужгородський місцевий центр з надання БВПД
    м. Ужгород, вул. Загорська, 51, тел.: (0312) 64-15-03,
    відділи:
    Чопське бюро правової допомоги
    м. Чоп, вул. Залізнична, 1, тел.: 0312-71-10-59,
    Перечинське бюро правової допомоги
    м. Перечин, пл. Народна, 16, каб. 112, тел.: 03145-2-34-57,
    Великоберезнянське бюро правової допомоги
    смт. В.Березний, вул.Шевченка, 27, тел.: 03135-2-37-07,
    Хустський місцевий центр з надання БВПД
    м.  Хуст, вул. І.Франка, 6,  тел.: (03142) 5-18-01,
    відділи:
    Рахівське бюро правової допомоги
    м. Рахів, вул. Миру, 1, каб. 15, тел.: 0313-25-51-31, 
    Великобичківське бюро правової допомоги
    смт. В. Бичків, вул. Грушевського, 108, тел.: 0313-23-27-10,
    Тячівське бюро правової допомоги
    м. Тячів, вул. Незалежності, 30, тел.: 0313-43-24-03,
    Виноградівське бюро правової допомоги
    м. Виноградів, вул.Миру, 3, тел.: 0314-32-64-66,
    Міжгірське бюро правової допомоги
    смт. Міжгір’я, вул. Шевченка, 97, тел.: 0313-62-30-60,
    Дубівське бюро правової допомоги
    смт. Дубове, вул. Гагаріна 1. тел.: 0313-47-20-32,
    Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України)