назад

Виховна година для учнів 2-го класу Рожищенської ЗОШ № 2

IveU0BTTD38З метою ознайомлення дітей з основними правами та обов’язками, виховання почуття гідності, відповідальності за свої вчинки, 13 лютого 2017 року в.о. начальника Рожищенського бюро правової допомоги Сергій Лясковський провів виховну годину для учнів 2-го класу ЗОШ № 2 міста Рожище на тему: «Знай свої права, дитино!».

В ході проведення виховної години дітям наголошено, що проблема правового захисту сім’ї та дитинства наразі перебуває у центрі уваги міжнародної спільноти. Особливе значення надається забезпеченню прав дітей як частини населення, яке внаслідок своєї вразливості, фізичної і розумової незрілості потребує особливої охорони і піклування з боку батьків і суспільства.

6yL5YCUHVNU

Незважаючи на те, що другокласники ще маленькі, вони все-одно є громадянами, які мають права і обов’язки, що зафіксовані в документі із назвою «Конвенція ООН про права дитини». У ній прописані права, якими діти можуть користуватися до 18-річного віку.

Оскільки Конвенція є доволі складним документом, тому дітлахів було коротко і в доступній для їхнього віку формі ознайомлено з її основним змістом:
Право на життя. Ніхто не може позбавити дитину цього найціннішого дару!
Право на піклування і турботу. Це означає, що батьки повинні піклуватись про дітей, дбати про їх інтереси.
Право на достатнє харчування та дах над головою. Про це також піклуються батьки, а якщо їх немає, то держава.
Право на розваги. Дорослі повинні будувати для дітей дитячі майданчики та місця проведення дозвілля. Це стосується і театру, в якому повинні також ставитись вистави для дітей.
Право на освіту. Хоче дитина того чи ні, але вона повинна ходити до школи. Якщо дитина хоче стати відомою людиною, то обов’язково повинна навчатися.
Право на медичну допомогу. Якщо дитина поранилася, то вона може звернутися до лікаря, який їй допоможе!
Право на приватне життя. Ніхто не може перевіряти особисті речі, читати особисті листи. Ніхто не може говорити дитині погані слова, принижувати її.
Право висловлювати свою точку зору. Однак позиція дитини не повинна ображати інших людей.
По завершенню виховної години в.о. начальника Рожищенського бюро наголосив дітям, аби ті пам’ятали, що вони – громадяни, права яких захищає держава, тому ніхто не може їх ображати, бити, жорстоко і несправедливо поводитись з ними, примушувати працювати на дорослих.

Довідково:
Для забезпечення та реалізації своїх прав та інтересів, громадяни можуть звернутися до Рожищенського бюро правової допомоги за адресою: м. Рожище, вул. Незалежності, 60, контактний телефон: (03368) 21780.