назад

В Полтаві обговорили питання підвищення рівня правової забезпеченості внутрішньо переміщених осіб

1

У зв’язку з воєнним конфліктом, в правовому полі України з’явилась нова категорія осіб, що потребують додаткової допомоги – внутрішньо переміщені особи.

Це особи, які від незалежних від них обставин були вимушені покинути постійне місце проживання, де були забезпечені житлом, соціальним захистом, працевлаштуванням, тощо. Але, прибувши на територію, підконтрольну владі України, практично всі зіштовхнулись з численними як побутовими, так й правовими питаннями. Людина, не маючи необхідного рівня правових знань, не може у повному обсязі реалізовувати свої права, гарантовані Конституцією України; вона знаходиться в стані невизначеності – де і як знайти житло, як отримати реєстрацію місця перебування, оформити чи переоформити соціальні та інші виплати, як бути коли втрачено чи зіпсовано паспорт або інший документ, як вирішити трудові, сімейні, майнові та безліч інших питань.

Фахівці Першого полтавського МЦ з надання БВПД, постійно вдосконалюючи надання безоплатної правової допомоги в своєму регіоні, взяли участь у дводенному тренінгу-семінарі «Права людини та гендерна рівність», організованого в рамках проекту «Ресурсний центр допомоги вимушеним переселенцям» за програмою «Посилення спроможності регіональних організацій та ініціатив у сфері захисту прав та допомоги ВПО», який проходив у місті Полтаві 9-10 лютого цього року.10022017seminar

На початку заходу, під час представлення учасників, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Першого полтавського МЦ з надання БВПД Тетяна Ражик повідомила присутнім про те, яку організацію представляє, а також розповіла про свої очікування від заходу – набути практичних навичок з метою вдосконалення надання безоплатної правової допомоги Полтавщини, а також налагодження комунікації з громадськими організаціями задля об’єднання зусиль в напрямку допомоги ВПО.

Під час заходу учасники отримали базові знання та практику щодо основних понять прав людини, міжнародних принципів, національного законодавства у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб, поняття гендерної рівності, ознайомились із практикою роботи Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та можливостями співпраці.

Довідково: в рамках проекту «Ресурсний центр допомоги вимушеним переселенцям» реалізується програма «Посилення спроможності регіональних організацій та ініціатив у сфері захисту прав та допомоги ВПО». Метою програми є посилення професійних спроможностей регіональних громадських організацій, які займаються захистом прав та допомогою внутрішньо переміщеним особам, для покращення якості надання їм таких послуг, більш ефективного вирішення проблем саме на регіональному рівні, посиленню їх спроможностей у розвитку своїх організацій та ініціатив.

«Ресурсний центр допомоги вимушеним переселенцям» об’єднує Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, ГО «КримSOS», Проект «Без кордонів» ГО «Центр Соціальна Дія»/ініціативу «Дім друзів», ГО «Центр громадянської просвіти «Альменда», ГО «Центр зайнятості вільних людей», ВБФ «Право на захист», БФ «Рокада», ГО «Кримська діаспора», ГО «Центр громадянських свобод», Донецьку обласну організацію «Комітет виборців України» та реалізується за підтримки проекту Програми Розвитку ООН в Україні «Зміцнення потенціалу Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини».

10 лютого 2017 року з метою обговорення напрямків співпраці щодо механізму надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам у 2017 році, представники Першого та Другого полтавських місцевих центрів (далі – МЦ) з надання безоплатної вторинної правової допомоги зустрілись за круглим столом з представниками ГО «КримСОС».10022017krimsos

Під час заходу директор Другого полтавського МЦ з надання БВПД Людмила Бубир повідомила учасників про те, що з 5 січня цього року розширено коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема, це внутрішньо переміщені особи. Оскільки це відносно нова категорія осіб для системи БВПД, є доречним обговорення практики та напрацювань ГО «КримСОС» у напрямку судового вирішення питань ВПО.

Директор Першого полтавського МЦ з надання БВПД Ігор Рибас розповів про порядок звернення до місцевих центрів з метою отримання безоплатної вторинної правової допомоги та випадки, у яких може бути відмовлено у наданні такої допомоги. Керівник місцевого центру зосередив увагу присутніх на переліку документів, які необхідно надати внутрішньо переміщеній особі для отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Марія Левченко, юрист ГО «КримСОС», поділилась здобутками вирішення проблемних питань ВПО в судовому порядку у місті Києві та розповіла, що інколи ВПО звертаються з такими питаннями, які є просто безперспективними з огляду на відсутність певних норм закону, які б могли захистити їх права та законні інтереси. Тому, перш ніж звертатись до суду, важливим є той фактор, що юрист, беручи до розгляду документи, маєь настільки точно визначити перспективність справи, щоб не нашкодити заявнику. Оскільки передчасне звернення до суду, за відсутності усталеної практики, відповідно прийнятої норми закону, можна отримати негативний результат.

Ярослава Ребрик, регіональний координатор ГО «Крим СОС», запропонувала  директорам місцевих центрів з метою підвищення рівня знань працівників бюро, провести цикл тренінгів, під час яких ГО «КримСОС» готові поділитись знаннями та реальними практиками правової допомоги ВПО. Вказана пропозиція було прийнята та обговорений час та місце проведення таких тренінгів.

Окрім того, учасники круглого столу дійшли спільної згоди, що законодавче розширення кола осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, позитивно відобразиться на якості правової забезпеченості ВПО у всій країні.

Нагадуємо, що отриманням юридичних консультацій громадяни можуть звернутися до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Міщенка 2.

Правову допомогу можна отримати також звернувшись до фахівців Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.