назад

Через згубний вплив азартних ігор – громадянина визнано судом обмежено дієздатним

sud novУ березні 2016 року до Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка О. для представництва її інтересів у справі про визнання недієздатним рідного брата, громадянина М.

За словами клієнтки, з 2009 року її брат перебуває на обліку у психоневрологічному відділенні Червоноградської центральної міської лікарні. Психіатричною МСЕК йому встановлено ІІ групу інвалідності та зазначено, що громадянин М. може працювати лише в домашніх умовах.

Жінка розповіла, що останні 3 роки її брат зловживає азартними іграми, програє усі кошти на ігрових автоматах, чим поставив себе у скрутне матеріальне становище, неодноразово залишаючись без засобів для існування. 12 січня 2016 року він узяв банківський кредит, який одразу ж програв. При цьому М. часто з погрозами вимагає кошти від сестри та матері, останнім разом він побив обох жінок. Після цього інциденту М. було поміщено до психоневрологічного відділення ЧЦМЛ.

Зацікавленою особою у цій справі виступив Виконавчий комітет Червоноградської міської ради як орган опіки і піклування.

Відповідно до доручення Червоноградського місцевого центру з надання БВПД, справу вів адвокат Сергій Романів, що діє за контрактом з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області.

25 березня 2016 року клієнтка адвоката Сергія Романіва подала до Червоноградського міського суду Львівської області заяву в порядку окремого провадження про визнання недієздатним громадянина М. 

У ході судового розгляду справи з метою встановлення психічного стану громадянина М. судом було призначено судову-психіатричну експертизу, висновком якої встановлено: захворювання не позбавляє М. здатності усвідомлювати значення своїх дій, але істотно впливає на цю здатність.

Варто зазначити, що комісією з питань захисту прав повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть здійснювати свої права та виконувати обов’язки, виконавчого комітету Червоноградської міської ради прийнято рішення про доцільність призначення заявниці піклувальником над її братом у разі визнання його обмежено дієздатним.

Адвокат у своїх доводах керувався ч.ч.1,2 ст.36 ЦК України, згідно з якою суд може обмежити цивільну дієздатність особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, тощо і тим ставить себе чи свою сім’ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов’язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

При цьому, над фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена, встановлюється піклування (ч.1 ст.37 ЦК України).

В результаті, 15 грудня 2016 року суд, керуючись ст.ст.10, 60, 209, 212-215, 256 ЦПК України, вирішив визнати громадянина М. обмежено дієздатним та призначити громадянку О. – його піклувальницею.

За детальною інформацією з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги звертайтесь до Червоноградського місцевого центру з надання БВПД за адресою:

м. Червоноград, проспект Шевченка, 21, конт. тел. (03249) 3-11-33.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).