назад

Черкаських студентів познайомили з роботою системи БПД

До Черкаського місцевого центру з надання БВПД завітали студенти першого курсу юридичної кафедри Східноєвропейського університету імені Рауфа Аблязова. Юристам-початківцям було дуже цікаво побачити на власні очі, як працює місцевий центр та чим безпосередньо займаються його фахівці.

Під час зустрічі працівниці центру Маргарита Якименко та Юлія Гурнак розповіли гостями про те, що таке безоплатна правова допомога та які функції покладаються на центри та бюро правової допомоги, хто може отримати первинну та вторинну правову допомогу, та як саме це відбувається.

Молоді розповіли  і про проєкти, які реалізуються системою БПД. Зокрема, говорили про «Програму відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», а саме про переваги та перспективи її впровадження. Згадали і про умови, наявність яких необхідна для того, щоб Програма могла бути реалізована у кримінальному провадженні.

Отож, «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» застосовується за таких чотирьох умов:

  • є потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, або юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;
  • неповнолітній визнає факт вчинення ним кримінального правопорушення;
  • і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у Програмі.

Головною перевагою участі у Програмі для неповнолітнього є можливість усвідомити наслідки власних дій та отримати шанс виправити ситуацію з нанесеною шкодою для потерпілої сторони, відновити почуття власної гідності, самоповаги та поваги інших, а також можливість бути звільненим від кримінальної відповідальності або отримати більш м’яке покарання, зробити висновки та більше не вчиняти кримінальних правопорушень у майбутньому.

Що ж стосується потерпілого, то його участь у Програмі надасть можливість швидко отримати відшкодування за вчинений злочин, впоратися з негативними емоціями та переживаннями, спричиненими правопорушенням.

Також юним гостям нагадали, про можливість стати волонтером системи безоплатної правової допомоги. Адже, система БПД у 2021 році запустила проєкт «Волонтер БПД», метою якого є залучення громадських активістів для сприяння центрам з надання БВПД у здійсненні своїх функцій, зокрема щодо забезпечення доступу людей до безоплатної правової допомоги, в тому числі інформування населення про систему надання БПД.

Волонтери стали для системи БПД своєрідними помічниками, які допомагають фахівцям центрів забезпечувати доступ людей до безоплатної правової допомоги, проводити правопросвітницьку роботу, організовувати надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, реалізовувати інші повноваження у сфері захисту прав людини.

«Двері нашого центру завжди відкриті для охочих поспостерігати за прийомом громадян або складенням юристами процесуальних документів, долучитися до роботи наших фахівців. Це дасть можливість майбутнім правозахисникам здобути практичні навички обраної професії, а можливо з часом стати частиною команди системи безоплатної правової допомоги», – наголосила Юлія Гурнак.

Щоб стати волонтером БПД  потрібно послідовно пройти такі етапи:

  1. заповнити анкету кандидата у волонтери: https://cutt.ly/hlq3RxH;
  2. пройти дистанційний курс «Основи волонтерської діяльності»: http://academy.legalaid.gov.ua/(для реєстрації слід ввести дані, які збігаються з інформацією в анкеті кандидата у волонтери) та отримати онлайн-сертифікат;
  3. пройти співбесіду з представником центру.