назад

Майбутні правозахисники знайомилися з роботою центрів з надання БВПД в Ужгороді

Система БПД на Закарпатті традиційно проводить ознайомлення студентів – майбутніх правників із роботою центрів та бюро правової допомоги. Цього разу гостями Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області та Ужгородського місцевого центру стали третьокурсники юридичного факультету УжНУ, які разом із замдеканом Марією Менджул завітали до нас у “День відкритих дверей”.
Майбутні юристи ознайомилися із роботою фахівців центрів, порядком призначення адвокатів, дізналися, які послуги надають юристи центрів. Окрім знайомства з практичною діяльністю системи БПД на базі центрів, Василь Попадинець, директор Регіонального центру та Михайло Давиденко, директор Ужгородського місцевого центру провели зі сикдентами правопросвітництво, у межах якого ознайомили молодь із реалізацією Пілотного проєкту “Програма відновного правосуддя для неповнолітніх, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення”. Студенти дізналися, що ця програма дає шанс неповнолітнім, які оступилися, не перекреслити своє майбутнє. Цікаво їм було дізнатися і про хід Земельної реформи в Україні та реалізацію програми “Залучення приватних інвестиційусільськегосподарство”.
Окрім того, фахівці звернули увагу студентів на ст. 40 ККУ. Зокрема, зазначили, що в умовах воєнного стану не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.
Розділ VIII Кримінального кодексу України (далі – КК України) визначає обставини, що виключають кримінальну протиправність діяння. Тобто якщо особа під впливом цих обставин вчинить дію чи бездіяльність, яка містить ознаки кримінального правопорушення, вона не буде притягнута до кримінальної відповідальності, оскільки ці дії спрямовані на захист інтересів громадян, суспільства та держави, і тому вони визнаються суспільно корисними або суспільно прийнятними і не є протиправними.
Однією з таких обставин є вчинення кримінально протиправного діяння під впливом фізичного або психічного примусу, що визначено статтею 40 КК України.
Фахівці центрів розповіли студентам про можливість проходити стажування у центрах та бюро правової допомоги, а також запросили долучатися до волонтерства у системі БПД.