назад

Протидія домашньому насильству в умовах воєнного стану: досвід Миколаївщини та Кіровоградщини

Протидія домашньому насильству не зупиняється і в умовах воєнного стану. Про співпрацю з партнерами, підтримку постраждалих від домашнього насильства та успішні кейси захисту прав постраждалих розповідають в Регіональному центрі з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській області.

«Сьогодні увага суспільства прикута допомозі внутрішньо перемішеним особам, учасникам бойових дій та їхнім сім’ям, однак проблема домашнього насильства нікуди не зникла. До нас та наших партнерів продовжують звертатися постраждалі і вони потребують як психологічної, так і юридичної підтримки», – зазначає директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.

Протягом минулих років в регіонах була налагоджена комунікація між всіма суб’єктами, що опікуються допомогою особам, постраждалим від домашнього насильства, тож навіть за умов воєнного стану та активних бойових дій співпраця не припинилася і фахівці завжди на зв’язку. За потреби партнери спрямовують постраждалих до юристів системи БПД, де вони мають змогу отримати допомогу, в тому числі й у отриманні чи продовженні дії обмежувального припису стосовно кривдника.

Приклад – справа юристів Олександрійського місцевого центру з надання БВПД. 30 вересня 2022 року за направленням Спеціалізованої служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статті до місцевого центру звернулась жінка з питанням щодо продовження терміну дії обмежувального припису стосовно кривдника, оскільки обмежувальний припис діяв з 30 березня по 30 вересня 2022 року включно. За справу взявся заступник директора місцевого центру Павло Слободянюк, який в той же день підготував та здав відповідну заяву  до Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області.

03 жовтня 2022 року суд ухвалив рішення по справі, яким дійшов висновку про достатність доказів для продовження обмежувального припису з застосуванням заходів тимчасового обмеження визначених рішенням Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області в цивільній справі № 398/595/22 на строк шість місяців. Зокрема кривднику заборонено наближатися на відстань 100 метрів до місця проживання, навчання та інших місць частого відвідування постраждалої, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею, в тому числі вести листування, телефонні переговори або контактування з нею через інші засоби зв`язку особисто і через третіх осіб.

Справа № 398/3369/22.

 

Нагадаємо, що особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статті, мають право на безоплатну правову допомогу. Більше про надання безоплатної правової допомоги за посиланням https://linktr.ee/legalaid.gov.ua