назад

Успішний досвід перенаправлення клієнтів від спеціалізованих служб підтримки постраждалих від домашнього насильства у столиці

Фахівці Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, у межах меморандуму про співпрацю з Київським міським центром гендерної рівності, запобігання та протидії насильству, з 2017 року допомагають особам, що постраждали від домашнього насильства.

Зокрема, центр, як спеціалізована служба підтримки постраждалих від домашнього насильства, активно видає направлення на надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, що звертаються за підтримкою і захистом.

Більше того, на базі Київського міського центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству організовано роботу мобільної бригади соціально-психологічної допомоги, яка, за потреби, відразу доправляє постраждалих від домашнього насильства до головного офісу Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Постраждалі при цьому отримують безоплатну правову допомогу позачергово.

Спеціалізовані служби підтримки постраждалих від домашнього насильства – дієвий інструмент захисту прав цієї категорії людей, оскільки вони  надають цілий комплекс соціальних послуг і важливо, щоб серед них був і юридичний супровід, – директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Сергій Бреус.

Серед ключових проблем, з якими зверталися за допомогою, окрім отримання термінового заборонного припису і обмежувального припису, домінують питання щодо розірвання шлюбу, визначення місця проживання дитини, стягнення аліментів та поділу майна.

За весь час співпраці безоплатну вторинну правову допомогу отримали 240 постраждалих від домашнього насильства.

Приклад допомоги особі, яка постраждала від домашнього насильства

Звертаючись до місцевих центрів та бюро правової допомоги, постраждалі від домашнього насильства потребують різних видів правничої допомоги. Комусь потрібна лише юридична консультація, комусь – допомога у складенні заяв до  поліції, зокрема,  про видачу термінового заборонного припису, чи заяви до суду або ж представництво у суді у справі про видачу обмежувального припису.

Так, киянка старшого віку, яка перебувала у Притулку для жінок, які постраждали від домашнього насильства Київського міського центру гендерної рівності, запобіганню та протидії насильству, звернулася до Київського бюро правової допомоги № 8 та розповіла, що її донька та її співмешканець, перебуваючи, зазвичай, в стані алкогольного сп`яніння, регулярно застосовують до неї фізичне та психологічне насильство, ображають, спілкуються нецензурною лайкою, штовхають, залякують, знищують особисті речі та документи.

Починаючи з 2019 року жінка неоднаразово зверталася за захистом до правоохороних органів, соціальних служб, але це не дало жодного результату і кривдники не змінили своєї поведінки, при цьому знущалася ще більше.

Так, потерпіла внаслідок протиправної та агресивної поведінки, конфліктів із своїми членами сім’ї  не може повернутися до свого дому, оскільки відчуває небезпеку для свого життя і здоров`я, змушена переховуватися в закладах для жінок, які постраждали від домашнього насильства.

Отож, адвокатка, що співпрацює із системою БПД Юлія Негребецька, за дорученням центру, підготувала заяву до суду про видачу обмежувального припису.  В свою чергу, Шевченківський районний суд м. Києва у повному обсязі задовільнив заяву та, зокрема, заборонив кривдникам наближатися на відстань менше 500 метрів до місця проживання (перебування) та інших місць частого відвідування постраждалої особи.

Головне, що такі успішні справи не поодинокі в практиці адвокатів, що співпрацюють із системою безоплатної правової допомоги.

Довідково. Починаючи з 2018 року особи, що постраждали від домашнього насильства та від насильства за ознакою статі мають право на всі види безоплатної вторинної правової допомоги.