назад

Чернівецьким підліткам– про відповідальність неповнолітніх та булінг

Коли настає юридична відповідальність неповнолітніх? За які види злочину дитину можуть притягнути до криміналу? Як запобігти булінгу у школі? Про це і не тільки фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області розповідали восьмикласникам школи № 25 у Чернівцях. 

Спілкування з дітьми фахівець центру Ольга Волощук розпочала із запитання: «Що потрібно вам, аби бути щасливими»? Відповіді були різними: їжа, житло, сім’я, захоплення, навчання, друзі, цікаве спілкування, здійснення мрій.

«Важливо розуміти, що ви маєте на все це право, бо вже народилися з цими правами, вони є природними і ніхто у вас їх не може відібрати, – розповідає Ольга Волощук. – Але коли говоримо про права, маємо пам’ятати і про обов’язки. Адже права визначають міру свободи, а обов’язки – відповідальності. Порушуючи права іншої людини, ми несемо юридичну відповідальність перед Законом».

Фахівчиня детально зупинилися на видах юридичної відповідальності – цивільно-правовій, адміністративній та кримінальній, а також на заходах впливу та видах покарань, які можуть бути застосовані до правопорушників.

«Попри те, що кримінальній відповідальності підлягає особа, яка досягла 16 років, за окремі тяжкі та особливо тяжкі злочини (наприклад, убивство) відповідальність несе й особа, яка досягла 14 років, – наголосила Ольга Волощук.

Далі спільно з підлітками обговорили проблему булінгу (цькування) щодо малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою щодо інших учасників освітнього процесу. Нагадаємо, булінг карається штрафом від 850 до 1700 грн. або громадськими роботами від 20 до 40 годин. Такі діяння, вчинені повторно протягом року караються штрафом – від 1700 до 3400 грн. або громадськими роботами від 40 до 60 годин. У разі вчинення булінгу неповнолітніми до 16 років, відповідатимуть батьки або особи, що їх заміняють. До них застосовуватимуть покарання – штраф від 850 до 1700 грн або громадські роботи – від 20 до 40 годин.

Правопросвітницький захід відбувся у формі діалогу: школярі не лише дискутували з фахівцем БВПД, але й розпитували про відповідальність, моделюючи різні життєві ситуації. Окрім того, діти переглянули цікаві тематичні відеоматеріали та отримали буклети «Твої права – твій надійний захист».