назад

Все, що потрібно знати про особливості цьогорічної кампанії з декларування: на Рівненщині відбувся навчальний семінар, присвячений нововведенням НАЗК

Які доходи та майно потрібно вказувати у електронній декларації? Як правильно зазначити номери банківських рахунків та де їх брати? Чи потрібно в декларацію вносити відомості про кредит? Ці, та багато інших актуальних для цьогорічної кампанії декларування детально вивчались під час проведення у Регіональному центрі з надання БВПД у Рівненській області навчального семінару для фахівців системи БПД та усіх зацікавлених осіб .

«Цьогорічна кампанія з декларування доходів розпочалась  з 1 січня та триватиме до 1 квітня. І хоча до її завершення ще лишилось трохи більше місяця, проте, хочу наголосити на тому, що не потрібно відкладати на останній день заповнення електронної декларації. Адже, вже традиційно, в останні дні кампанії, відбувається критичне навантаження на Реєстр. Це може призвести до технічних збоїв в роботі ресурсу, що, в свою чергу, значно затягне процес заповнення електронної декларації »,- зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Навчальний семінар на тему «Особливості подання щорічних декларацій за 2019 рік посадовими особами юридичної особи публічного права» підготував та провів заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Сергій Іллюк.

«В системі безоплатної правової допомоги суб’єктами декларування є посадові особи юридичних осіб публічного права від заступника начальника відділу до директора включно. Тобто, це всі ті фахівці,  які наділені посадовими повноваженнями здійснювати організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські функції. Усі вони  перед початком заповнення електронної декларації в Реєстрі повинні, в першу чергу, перевірити адресу електронної поштової скриньки ,яка вказана у персональному кабінеті декларанта у Реєстрі, та термін дії і працездатність електронного цифрового підпису «ЕЦП» для роботи з Реєстром», – наголосив Сергій Іллюк.

Також, Сергій Іллюк відмітив і ще одну особливість цьогорічної  кампанії декларування доходів , а саме – з 1 січня 2020 року суб’єкти декларування мають внести в декларацію відомості про всі банківські рахунки ,відкриті на ім’я суб’єкта декларування або члена його сім’ї, незалежно від наявності залишку коштів на них станом на 31 грудня звітного періоду.

Разом з тим, важливо пам’ятати, що номери рахунків клієнтів банківських установ формуються за стандартом IBAN.

Також,  слід ознайомитись з роз’ясненнями щодо заповнення декларацій у 2020 році, щодо внесення в декларацію унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі ,загальними рекомендаціями при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій осіб.