назад

Саме під такою назвою з майбутніми юристами, студентами Коледжу Класичного приватного університету, правники Регіонального центру провели бесіду. Зустріч було приурочено до професійного свята – Дня юриста України.

Сучасне поняття «юрист» об’єднує людей, які займаються різноманітною професійною юридичною діяльністю, а саме – суддів, прокурорів, адвокатів, нотаріусів тощо. А поєднує всіх те, що юрист – фахівець, який має професійні правові знання у галузі юридичних наук, законодавства та практики його застосування.
Інформація, яку хотіли донести слухачам Олена Качура, Кристина Мачулян та Світлана Марінова, містила не лише знані факти та описи найбільш відомих юридичних професій, але й неочікувані цікавинки.

Так бесіда розпочалася з перегляду відеоролика з відомої американської кінострічки «Народ проти Ларрі Флінта», яка оповідає біографічну історію життя скандально відомого американського видавця та бізнесмена Ларрі Флінта в 1970-1980-х роках.
Сюжет фільму розгортається навкруги судового процесу «Флінт проти Фолвела», який у 1988 року був реальною подією і став відомим прецедентом в американській юриспруденції. Так, Ларі Флінт видавець популярного повноформатного порнографічного журналу «Hustler». У черговому номері журнал публікує пародію, нібито відомий американський релігійний діяч Джеррі Фолвел замішаний в інцесті. Фолвел звертається до суду з вимогою відшкодувати моральні збитки. Суд стає на бік Фолвела і змушує Флінта виплатити штраф у розмірі 200 тисяч доларів. У відео з фільму, яке переглядали студенти, адвокат містера Флінта дослівно промовляє виступ адвоката Алана Айзексмана перед Верховним судом США у справі «Хастлер проти Фалуелла». У результаті Флінт виграє справу. Особливу увагу слухачів було приділено тому, що для того, щоб обрана професія була цікавою, мала достойну оплату та перспективи кар’єрного зростання, треба вчитися сумлінно та з жагою, розвивати свої навички та вміння, постійно поглиблювати знання, щоб у подальшому щоденно використовувати у своїй практиці усе набуте задля досягнення головної мети – дотримання прав і свобод громадян України.

Хлопці та дівчата дізналися, що юрист – це цілий спектр різноманітних професій:

Ким же може працювати випускник, який має спеціальність правознавство? Це прокурор, суддя, адвокат, нотаріус, працівник поліції, викладач правових дисциплін тощо. але деякі спеціальності потребують певного стажу роботи, складання іспитів. Так, наприклад, адвокатом може бути особа, яка, окрім вищої юридичної освіти та вільного володіння державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування, склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, – підсумувала
Майбутнім юристам розповіли про систему надання безоплатної правової допомоги в Україні, про право кожного, хто перебуває на території нашої держави на отримання безоплатної первинної правової допомоги, та на право найбільш вразливих верств населення на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Крім того повідомили про підписання з навчальним закладом Меморандуму про співпрацю, який дає можливість проходження студентської практики у центрах з надання БВПД, а при набутті необхідного рівня освіти та знань і вмінь, можливості працевлаштування до установ системи надання БПД.
Наприклад, колишні студенти-практиканти юридичного факультету Запорізького національного університету наразі працюють головними спеціалістами відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги у Регіональному центрі, – додала на заключення Олена Качура.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями звертайтесь до центрів з надання безоплатної правової допомоги.
Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатись, зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).