назад

Якість та своєчасність надання безоплатної вторинної правової допомоги – пріоритет у роботі Регіонального центру

Статтею 29 Конституції України закріплено право кожної людини на свободу та особисту недоторканість. Кожному заарештованому чи затриманому має бути невідкладно повідомлено про мотиви арешту чи затримання, роз’яснено його права та надано можливість з моменту затримання захищати себе особисто та користуватися правничою допомогою захисника.

Законом України «Про безоплатну правову допомогу» передбачено, право будь-якої особи, котру затримали правоохоронці, на таку допомогу безоплатно.

Порядком інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року № 1363 (зі змінами), визначено механізм співпраці правоохоронних органів та Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у цій царині.

Також вказаним документом передбачено проведення щоквартальних взаємозвірок даних про затриманих осіб між правоохоронцями та Центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Саме під час проведення такої взаємозвірки між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області та підрозділами поліції міста Полтави 4 жовтня був присутній Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Юрій Чернушенко.

Також у ході зустрічі начальник відділу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Армеєва спільно з омбудсменом та представниками відділків поліції Полтави Світланою Пасічниченко, Олександром Греком, Олександром Міщенком та Іриною Фесенко обговорили механізми удосконалення подальшої співпраці з питань захисту прав затриманих осіб, координації зусиль щодо недопущення порушень у цій сфері працівниками поліції, обміну інформацією із вказаних питань.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.