назад

pensiyne posvidchennyaЯкі надбавки до пенсії передбачено законом для осіб, яким виповнилося 100 і більше років?

Про це розповіла головний спеціаліст Чорноморського бюро правової допомоги Марина Кравченко.

26 вересня 2012 року Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову № 908 “Про підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни та деяких інших осіб, яким виповнилося 100 і більше років”.

Відповідно до вищезазначеної Постанови, з метою підвищення рівня соціального захисту осіб, яким виповнилося 100 і більше років встановлено, що ветеранам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та особам, на яких поширюється дія Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та “Про жертви нацистських переслідувань”, яким виповнилося 100 і більше років, виплата підвищень (надбавок) до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, передбачених зазначеними Законами, з урахуванням доплат, установлених відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 р. № 1381 “Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення” та пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2012 р. № 327 “Про підвищення рівня соціального захисту населення”, здійснюється у потрійному розмірі.

Більш детальний перелік осіб, на яких поширюється дія цієї Постанови( за умови, що їм виповнилося 100 та більше років) зазначено у ст. 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, ст. 4 Закону України “Про жертви нацистських переслідувань”.

Постановою Кабінету Міністрів № 908 “Про підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни та деяких інших осіб, яким виповнилося 100 і більше років” також встановлено, що іншим особам, яким виповнилося 100 і більше років, встановлюється підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, у розмірі 189,8 гривні.

Так, згідно  пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 р. № 1381 “Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення” установлюється доплата до підвищення, яке встановлюється до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до частини четвертої статті 15 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”:

– членам сімей осіб, зазначених у пункті 1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, а також дружинам (чоловікам) померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге, для того, щоб розмір зазначеного підвищення становив 398,58 гривні;

– дружинам (чоловікам) померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і підпільників, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, для того, щоб розмір зазначеного підвищення становив 113,88 гривні.

Також, відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2012 р. № 327 “Про підвищення рівня соціального захисту населення” установлюється доплата до підвищення, яке встановлюється до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до частини четвертої статті 14 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та частини другої статті 63 Закону України “Про жертви нацистських переслідувань”, для того, щоб розмір зазначеного підвищення становив особам, нагородженим орденами і медалями колишнього Союзу РСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу в тилу в роки Великої Вітчизняної війни, 20 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом, для осіб, які втратили працездатність, іншим особам, зазначеним у згаданих статтях, – 15 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом, для осіб, які втратили працездатність.

До Чорноморського бюро правової допомоги можна звернутися за адресою: м. Чорноморськ, вул. 1 Травня (Будинок побуту “Райдуга”) 3, каб. № 305, Тел.: (04868) 5-02-26.