назад

Чи має засуджений право на правову допомогу?

f1


Право особи на правову допомогу, в тому числі й засудженої, гарантовано як у міжнародному, так і у національному праві.

Частиною 1 ст. 59 Конституції України закріплено право кожного на правову допомогу. Основний закон визначає, що у випадках, передбачених законом, ця допомога повинна надаватися безоплатно. Відповідно до статті 63 зазначеного Закону, засуджений користується всіма правами людини та громадянина, за винятком обмежень, визначених законами України та встановленими вироком суду. Право засуджених на правовому допомогу закріплене одразу ж у декількох статтях Кримінально-виконавчого кодексу України (далі – КВК). Воно згадується у ч. 2 ст. 8 та ч. 1 ст. 107 КВК серед інших прав. 

Софіївської виправної колонії (№55) з правопросвітницькою місією завітали працівники Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Зазначений захід відбувся згідно Графіку надання безоплатної правової допомоги, проведення просвітницької та роз’яснювальної роботи з правових питань особам, які перебувають в установах виконання покарань та місцях тимчасового утримання осіб, а також персоналу зазначених установ Запорізької області на 2016 рік, затверджений Регіональним центром з надання БВПД у Запорізькій області та управлінням Державної пенітенціарної служби України в Запорізькій області 29 лютого 2016 року.w3

Директор Першого запорізького МЦ Ольга Бородіна та начальник відділу представництва центру Самір Дадашев поінформували засуджених про їх право, передбачене законом, на безоплатну правову допомогу, порядок і умови її отримання, а також історію розвитку системи БПД в Україні.

Настороженість ув’язнених поступово змінювалась зацікавленістю і переросла у довіру до фахівців центру і наданої інформації. Відповіді на безліч питань, пов’язаних з проблемами умовно-дострокового звільнення, перегляду вироку, поновлення втрачених документів, розірвання шлюбу та інших цивільно-правових питань і, навіть, практична допомога у складанні позовної заяви. 

a2


Друковані матеріали про права засуджених та умови звільнення від кримінальної відповідальності з адресами та контактними телефонами місцевих та Регіонального центру запропоновані слухачам і розміщені в приміщенні вечірньої школи установи, де засуджені отримують середню освіту.




Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до:

Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області:

– телефон: (061) 224-44-50

– е:mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

віртуальна приймальня Рубрика: «Поставити питання юристу» на сайті Регіонального центру http://zaporizhya.legalaid.gov.ua

Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

– адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх,

– телефон: (061) 764-60-77

е:mail: zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.gov.ua