назад

Чим може допомогти система БПД родичам зниклих безвісти за особливих обставин

Від початку повномасштабного вторгнення до юристів системи безоплатної правової звертаються родичі людей – як військових, так і цивільних, які зникли безвісти. Упродовж 2022 року було зареєстровано 448 звернень, пов’язаних з питаннями безвісти зниклих людей. Юристи консультують щодо алгоритму дій для розшуку людей та допомагають у підготовці відповідних звернень, зокрема до поліції.

Хто і з чим звертається до системи БПД

Серед тих, хто звертається до системи БПД з питань зниклих безвісти 80% — це жінки віком 31 – 50 років.

Загалом 99% усіх клієнтів потребують первинної правової допомоги, тобто консультацій, роз’яснень, інформації та допомоги з документами.

Найчастіше люди звертаються з питань:

  • порядку дій у разі зникнення особи безвісти, в тому числі за особливих обставин;
  • порядку призначення та отримання виплат грошового забезпечення членами сімей військовослужбовців, зниклих безвісти;
  • надання допомоги у складенні письмових звернень/заяв до державних органів влади з питань пошуку безвісти зниклих військовослужбовців  (зокрема, Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні, Міністерства оборони України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених, військових частин, територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки);
  • порядку визнання особи безвісно відсутньою;
  • прав, пільг та гарантій членів сімей та близьких родичів осіб, зниклих безвісти;
  • порядку та переліку документів для призначення пенсії у зв’язку із втратою годувальника безвісти зниклої особи.

Партнерство задля комплексної підтримки

У 2022 році Координаційний центр з надання правової допомоги підписав меморандум про співпрацю з Уповноваженим з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

На регіональному рівні організоване перенаправлення осіб, що потребують юридичної підтримки, від регіональних координаторів Уповноваженого до бюро правої допомоги.

Юристи, що надають правову допомогу родичам зниклих безвісти, проходять спеціальне навчання. Один з таких заходів відбувся в Запоріжжі — обговорили з регіональною координаторкою Уповноваженого Оленою Орешкіною алгоритм дій у разі звернення осіб, близькі яких зникли безвісти та дізнались, як правильно будувати бесіду з членами родини зниклих безвісти.

«Втративши зв’язок з кимось з близьких, інколи людина не може зорієнтуватися, як їй діяти, і може надто емоційно реагувати, адже перебуває в стресовому стані. Тож ми маємо знайти підхід до кожного та допомогти отримати інформацію, скерувати людину щодо подальших дій», — розповідає директорка Запорізького місцевого центру правової допомоги Ольга Бородіна.

На Вінниччині налагоджена спільна робота з Вінницьким аналітично-просвітницьким центром «Ветеранський простір», який окрім іншого надає психологічну допомогу та організовує заняття для дітей. Тож юристи системи, у разі потреби, спрямовують клієнтів до простору, де ті можуть отримати необхідну підтримку.

«Коли ми говоримо про родини зниклих безвісти, ми розуміємо, що окрім юридичної допомоги вони часто потребують і іншої підтримки. Відтак дуже важливо об’єднувати зусилля, щоб людина не залишилася наодинці зі своїми труднощами та отримала всю необхідну допомогу», — пояснює директорка Вінницького місцевого центру з надання БВПД Наталя Смішна.

Зустріч юристів Вінницького місцевого центру з працівниками Вінницького аналітично-просвітницького центру «Ветеранський простір»

Від консультацій до звернень до суду

За словами директорки Рівненського місцевого центру з надання БВПД Алли Негрей, у питаннях надання правової допомоги родичам безвісти зниклих цивільних і військових важливо зібрати усю можливу інформацію про зниклу людину. Юристи БПД  мають досвід написання запитів до компетентних органів та користуються інформаційними ресурсами для отримання потрібної інформації.

«До нас звернулась жінка з Маріуполя. Її чоловік – військовослужбовець. Під час оборони Азовсталі, вона втратила з ним зв’язок, його доля невідома. Жінка була в розпачі, адже не знала як і де, шукати свого чоловіка. До того ж через проблеми з документами вона з маленьким сином залишилась без грошей», — розповідає Алла Негрей.

Юристи проконсультували жінку, куди звертатись для пошуку чоловіка. А також написали заяву до банку, щоб вирішити питання з документами, аби вона отримала доступ до коштів.

Правопросвіта та зустрічі з родинами зниклих безвісти

Важливе місце в комунікації з сім’ями зниклих безвісти займають правопросвітницькі заходи, адже окрім юридичної складової вони несуть і функцію підтримки родин.

Юристи Кропивницького місцевого центру під час зустрічі з дружинами військовослужбовців ЗСУ, що вважаються безвісти зниклими

Під час таких зустрічей юристи системи БПД спільно з партнерами розповідають про алгоритми дій під час визнання особи зниклою безвісти, інформаційну безпеку, про права, пільги та соціальний захист, а також відповідають на питання.

«Ми бачимо в соціальних мережах повідомлення про розшук людей. Сім’ї та друзі виставляють фото зниклого, вказують населені пункти, де вони були, залишають свої контакти. Однак такими діями вони не лише привертають увагу шахраїв, але й можуть нашкодити зниклій людині, особливо, коли це стосується військових. Варто пам’ятати, що персональні дані зниклих осіб слід повідомляти виключно державним органам, які займаються їх розшуком», — зауважує директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.

Шукаєте зниклу людину і потребуєте допомоги юриста?

Звертайтеся до системи безоплатної правової допомоги.

  • Пояснимо, що робити та куди звертатися, щоб відшукати зниклих близьких.
  • Надамо контакти інституцій, які займаються пошуком зниклих безвісти та обміном військовополонених.
  • Проконсультуємо щодо прав, пільг та соціальних гарантій для членів сімей зниклих безвісти та полонених та алгоритму дій для їх отримання.
  • Допоможемо скласти: звернення до державних установ, правоохоронних органів та органів військового управління; документи для оскарження дій державних органів у судовому порядку*

*Ця послуга, а також, за потреби, представництво у суді, надається категоріям громадян, що визначені у ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», уточнити право на послугу можна у контакт-центрі системи БПД за номером 0 800 213 103)

Звернутися по правову допомогою можна телефоном, онлайн або особисто прийти до бюро. Усі контакти за посиланням https://linktr.ee/legalaid.gov.ua