назад
30.11.17

Чим загрожує неофіційне працевлаштування ?

2222fcgvjhmn23 листопада 2017 року з метою проведення правопросвітницьких заходів, спрямованих на запобігання безробіттю, начальник Талалаївського бюро правової допомоги Яна Мудревська взяла участь у семінарі для осіб, що перебувають на обліку у Державній службі зайнятості.

В ході семінару Яна Мудревська розповіла про легальну зайнятість, пояснила відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором, а також пі акцентувала увагу на недоліках неофіційного працевлаштування:

– не буде відрахувань єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду;
– вимагатимуть працювати понад норму, а то і без вихідних без додаткової оплати праці;
– не буде гарантованого розміру заробітної плати (зокрема розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплат, надбавок та інших заохочувальних виплат);
– не буде ніяких соціальних гарантій, передбачених для працівника;
– не буде права на відпустку, в тому числі, і на відпустку в зв’язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною;
– не буде права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною;
– не буде права на достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов’язана з шкідливими умовами праці);
– не буде права на охорону праці;
– не буде права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, та, як наслідок – на отримання страхових виплат у разі травмувань чи профзахворювань;
– працівник не матиме змоги зареєструватись в центрі зайнятості як безробітний та отримати відповідну допомогу;
– відсутність офіційних доходів може бути підставою для відмови у призначенні різного виду допомоги та субсидій;
– фахівця можуть звільнити у будь-який момент, без виплати вихідної допомоги, а можливо, і без оплати за виконану роботу. Отримати належний під час звільнення розрахунок в переважній більшості випадків вкрай складно, факт перебування в трудових відносинах з роботодавцем доведеться доводити у суді з допомогою свідків.

На завершення начальник бюро нагадала про можливість отримання безоплатної правової допомоги у разі виникнення питань, а також залишила інформаційні матеріали «Я маю Право!» та буклети системи БПД із зазначенням адреси та телефонів Талалаївського бюро правової допомоги.

За отриманням консультації та захистом прав звертайтеся до Талалаївського бюро правової допомоги (смт.Талалаївка, вул. Центральна, б. 5, за телефоном (04634) 2-10-73). Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.