назад

Дайджест заходів бюро правової допомоги області від 13 вересня 2016 року

Sh12 вересня 2016 року заступником начальника відділу «Шишацьке бюро правової допомоги» Вікторією Легейдою  проведено робочу зустріч з начальником відділу з питань організації діяльності Центру надання адміністративних послуг Шишацької районної державної адміністрації Ольгою Явтушенко. 

 

Перший полтавський місцевий центр

В ході зустрічі сторонами було обговорено актуальні питання щодо забезпечення осіб безкоштовною правовою допомогою, розміщено інформаційні матеріали для відвідувачів про роботу бюро та досягнуто домовленості про подальшу постійну співпрацю.

KarЦього ж дня начальником відділу «Карлівське бюро правової допомоги» Юрієм Ночовним було проведено робочу зустріч з в.о. начальника сектору кримінально-виконавчої інспекції Карлівського районного відділу управління Державної пенітенціарної служби України в Полтавській області Володимиром Осипенком. В ході зустрічі сторони обговорили напрямки можливої співпраці та домовились про проведення спільних заходів.

В смт. Велика Багачка також плідно попрацювали цього дня. Заступник начальника відділу «Великобагачанське бюро правової допомоги» Лариса Шарко провела робочі зустрічі з директором Великобагачанського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Миколою Горбанем та начальником відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Сергієм Кушнериком

В ході зустрічей Лариса Шарко повідомила про основні завдання та функції  бюро правової допомоги, а також розповіла про безоплатну первинну та вторинну правову допомогу,  категорії осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу та інше.Окрім того, сторонами були обговорені напрямки можливої співпраці та проведення спільних заходів.Ba2

 

Станом на 12 вересня 2016 року до бюро правової допомоги Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулось 109 осіб. В більшості випадків люди потребували роз’яснень та консультацій переважно з житлових, земельних та соціальних питань, і ці питання були вирішені кваліфікованими працівниками бюро правової допомоги на місцях. Проте, вже в деяких випадках було виявлено необхідність вирішення питання в суді і для надання безоплатної вторинної правової допомоги призначено адвоката за рахунок держави.

 

Другий полтавський місцевий центр

 

12 вересня 2016 року працівниками відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД проведено інформування громадян вулицями міста.

Населенню у зручній формі неформального спілкування надані роз’яснення з правових питань, проінформовано про можливість отримання безоплатної правової допомоги та доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України.

Лубенський місцевий центр:

org vul07 вересня 2016 року працівники Оржицького бюро правової допомоги провели вуличне інформування населення. Головною метою такого заходу є поширення серед пересічного населення інформації про послуги, які надаються бюро правової допомоги. Під час особистих бесід начальник бюро Ігор Рожко та головний спеціаліст Юлія Слинько розповіли громадянам про їхню можливість отримати правову допомогу у вигляді консультацій та роз’яснень, а також у складенні заяв, скарг та інших видів звернень, отримання доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України, а також доступ до безоплатної вторинної правової допомоги. Бюро в смт. Оржиця знаходиться за адресою: вул. Центральна, 22, тел.: (05357) 9-18-47

09 вересня 2016 року з метою розповсюдження інформації про роботу Хорольського бюро правової допомоги проведено вуличне інформування жителів міста, під час якого були роздані та розміщені на місцевих дошках оголошень інформаційні матеріали. Основне завдання заходу –  максимально розповісти мешканцям громади про існуючий проект з надання безоплатної правової допомоги, мати змогу відчувати соціальну захищеність та рівну можливість доступу до правосуддя.

Mir130909 вересня 2016 року заступник начальника Миргородського бюро правової допомоги Людмила Горобець зустрілася з членами виконавчого комітету та депутатами Гаркушинської сільської ради. В ході зустрічі вона проінформувала присутніх про функції, мету та цілі діяльності установи, запросила присутніх до спільної співпраці щодо поширення серед сільських мешканців інформації про роботу системи безоплатної вторинної правової допомоги.

Одночасно працівники Бюро провели виїзний прийом громадян. “Консультації мешканцям з правових питань — найкраща юридична допомога, адже розібратися в лабіринтах правових норм дуже складно”, – говорить голова сільради Олег Кобильченко.

12 вересня 2016 року працівники Миргородського бюро правової допомоги провели вуличне інформування населення, під час якого розповідали громадянам про їхню можливість отримати правову допомогу у вигляді консультацій та роз’яснень, а також допомогу у складенні заяв, скарг та інших видів звернень. Головною метою такого заходу є поширення серед мешканців громади інформації про послуги, які надає Миргородське бюро правової допомоги. Громадянам розповіли про можливість отримати доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, а також доступ до безоплатної вторинної правової допомоги у вигляді представництва інтересів у суді адвокатом, або складенні документів процесуального характеру — позовних заява, заперечень. Усім бажаючим надано роздали інформаційні буклети з питань отримання безоплатної правової допомоги, які містять контакті телефони та адресу Миргородського бюро правової допомоги: м. Миргород, вул. Гоголя, 165,   тел.: (05355) 5-09-21.

mir sekret

12 вересня 2016 року за підтримки міської влади відбулась зустріч заступника начальника Миргородського бюро правової допомоги з секретарями рад мікрорайонів міста Миргорода, яка мала на меті налагодження співпраці з параюристами, донесення до мешканців міста інформації про створення бюро, його функції та види правової допомоги, які можна отримати в установі. Під час зустрічі розповсюджено буклети та листівки з основною інформацією про заклад та систему БВПД для мешканців міста.

12 вересня 2016 року відбувся виїзд працівників Чорнухинського бюро правової допомоги в села Гільці та Новопетрівщина. Зустріч в Гільцях відбувалася в приміщенні Гілецького відділку територіального центру соціального обслуговування населення Чорнухинського району. Під час виїзду в.о. начальника бюро Юлія Борсук провела інформування мешканців села про роботу закладу, здійснила консультування громадян.

Не залишилось поза увагою на початку робочого тижня і селище Чорнухи, в якому безпосередньо розміщена установа. Вуличне інформування жителів громади є надзвичайно плідним, адже під час розповсюдження друкованих інформаційних матеріалів є можливість надати консультацію на місці, що підвищує рівень довіри громадян до діяльності установи.

Evrop12 вересня заступник керівника Пирятинського бюро правової допомоги Володимир Орел здійснив робочий візит до Пирятинської філії «Європейського Університету». В ході зустрічі з ректором філії Тетяною Малишкіною було домовлено про підписання Меморандуму про співпрацю. Досягнуто домовленості щодо складання графіку лекцій, які готуватимуть для студентів працівники бюро. Вже починаючи з жовтня два рази на тиждень проводитимуться заходи та лекції для студентів юридичного факультету на різні теми, з різних галузей права. Увага приділятиметься й інформуванню інших учнів навчального закладу, що не вивчають юриспруденцію. Тематика лекцій буде присвячена роз’ясненню прав та обов’язків, питанням трудових, цивільних правовідносини тощо. По можливості організовуватимуться прийоми громадян в бюро, спільно зі студентами, а також відвідування судових засідань.

Значна увага під час зустрічі приділялася й відновленню роботи юридичної клініки при факультеті «правознавства», яка являє собою структурний підрозділ юридичного факультету, в межах якого студенти-юристи під керівництвом викладачів набувають практичної підготовки шляхом надання безкоштовної юридичної допомоги та здійснення правопросвітництва населення. Тетяна Малишкіна погодилася сприяти розвитку та забезпеченню працездатності цього підрозділу.

Gink12 вересня до Пирятинського бюро правової допомоги завітала керівник районної громадської організації «Жіночі Ініціативи» Ірина Таран, яка вже не вперше співпрацює з Лубенським місцевим центром з надання вторинної правової допомоги

Партнерство і співпраця – невід’ємна складова частина роботи і розвитку безоплатної правової допомоги, тому досить важливо знайти партнерів і колег у цій роботі. Під час робочої зустрічі досягнуто домовленості щодо підписання Меморандуму про співпрацю між установами, спільне проведення й участь у заходах, що будуть організовуватися як Бюро, так і РГО «Жіночі Ініціативи». Ірина Таран повідомила про наміри допомагати й сприяти доступу жителів Пирятинщини до безоплатної правової допомоги, спрямовувати громадян, які потребують юридичних консультацій до Бюро та інформувати людей про можливість доступу до БПД та вторинної правової допомоги.

13 вересня 2016 року в селі Петрівці Миргородського району працівники Миргородського бюро правової допомоги провели прийом громадян, надавши правові консультації та роз’яснення з договорних питань, встановлення права власності та орендних відносин. Організація правопросвітницької роботи з населенням стала темою зустрічі Людмили Горобець із сільським головою та працівниками сільської ради.

Prok13 вересня в Гребінківському бюро правової допомоги з метою інформування про роботу та функції бюро і налагодження партнерських стосунків відбулась робоча зустріч з в.о. начальника Гребінківського відділу Лубенської місцевої прокуратури Іваном Таранушенком.

На прокуратуру (відпвідно до закону України “Про прокуратуру”) покладаються  функції з підтримання державного обвинувачення в суді, представництво інтересів громадянина або держави в суді, нагляд за додержанням законів органами, що провадять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство, нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

У зв’язку із тим, що органи прокуратури позбавлені функції загального нагляду відповідно до закону України від 14.10.2014 “Про прокуратуру”, актуалізується надання функцій правової допомоги людям саме з боку Центрів правової допомоги. Це два основних види послуг: первинна правова допомога (правові роз’яснення і консультації) та вторинна правова допомога (представництво в суді адвокатом).