назад

Дайджест заходів бюро правової допомоги області за 5 жовтня 2016 року

S 05 1003 жовтня 2016 року в Чутівському районному центрі зайнятості заступником начальника відділу “Чутівське бюро правової допомогиВікторією Гнатенко спільно з представниками служби у справах дітей, сімї та молоді було проведено семінар для осіб, які перебувають на обліку як безробітні на тему «Здоровий спосіб життя – запорука успішного працевлаштування».

Перший полтавський місцевий центр

В ході семінару, крім теми здорового способу життя, присутніх було ознайомлено про відкриття з 01.09 Чутівського бюро правової допомоги, його розпорядком роботи, місцезнаходженням, послугами, що надаються, можливістю кожної особи звернутися за допомогою до бюро, категоріями осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, а також підставами і порядком надання безоплатної вторинної правової допомоги. Крім того, громадянам були надані консультації та роз’яснення щодо порядку перебування осіб на обліку в центрі зайнятості як безробітних та тих хто шукає роботу.

SS 05 10Цього ж дня, заступник начальника відділу “Чутівське бюро правової допомоги”  Вікторією Гнатенковзяла участь у засіданні круглого столу з питань протидії торгівлі людьми у Чутівському районі за участі представників благодійної громадської організації «Світло надії», головного спеціаліста відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавської облдержадміністрації Ганни Шпортун та членів мультидисциплінарної робочої групи з питань протидії торгівлі людьми в районі. До роботи круглого столу були залучені представники відділу освіти, управління соціального захисту населення, служби у справах дітей, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представники апарату райдержадміністрації, а також засоби масової інформації. Під час засідання було акцентовано увагу на механізмі взаємодії між організаціями і установами району та наданні допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми. По закінченню заходу Вікторія Гнатенко спільно з директором районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Л. Супрун обговорили з представниками БГО «Світло надії» питання щодо сприяння у тимчасовій реєстрації місця проживання осіб, які не мають власного житла та опинились в складних життєвих умовах.

03 жовтня 2016 року відбулася зустріч заступника начальника «Великобагачанського бюро правової допомоги» Лариси Шарко із завідувачем ДНЗ ясла-садок «Дзвіночок» Людмилою Іваненко та директором Великобагачанської ЗОШ І-ІІІ ст. Ларисою Марченко.

Під час розмови керівників навчальних закладів ознайомлено з напрямками діяльності бюро правової допомоги, категоріями осіб, які мають право на отримання вторинної правової допомоги за рахунок державних коштів, механізмом її отримання. В ході зустрічі було досягнуто домовленостей щодо проведення спільних інформаційних заходів для вчителів, батьків та учнів закладів освіти. Окрім того, було обговорено стратегії подальшої співпраці бюро та навчальних закладів.

04 жовтня 2016 року заступником начальника відділу «Шишацьке бюро правової допомоги» Вікторією Легейдою проведено робочу зустріч з заступником начальника Шишацького відділу поліції ГУНП України в Полтавській області, підполковником Василем Лисенком. В ході зустрічі було проінформовано про завдання, мету та цілі бюро правової допомоги, підстави і порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги, досягнуто взаємної згоди про подальшу співпрацю.

Також 4 жовтня 2016 року начальником відділу «Карлівське бюро правової допомоги» Юрієм Ночовним з метою проведення консультування громадян було здійснено виїзд до сіл Мартинівка та Мар’янівка Карлівського району. Піч час виїзного прийому у приміщенні Халтуринської сільської ради мешканцям громади було надано роз’яснення з найбільш проблемних питань стосовно соціального забезпечення, земельних відносин, порядку переоформлення спадкового майна та інших цивільних прав. Керівник відділу поінформував мешканців про систему правової допомоги та забезпечення доступу до безоплатної первинної та вторинної правової допомоги. Крім того відбулося спілкування з секретарем сільської ради Пономаренко С.М. під час якого було досягнуто згоди про подальшу співпрацю.

Другий полтавський місцевий центр

05 жовтня 2016 року відбулося чергове засідання виконавчого комітету Диканської селищної ради, у якому взяв участь начальник відділу «Диканське бюро правової допомоги» Олександр Олійник. Керівник бюро розповів присутнім про зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави і порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги. Обговорено діяльність новоствореного Диканського бюро правової допомоги та його значення у посиленні правової спроможності громади. Із селищним головою Валерієм Товстієм досягнуто домовленості про поширення працівниками селищної ради отриманої інформації серед громадян та направлення осіб, які потребують правової допомоги, до бюро. Також присутніх було забезпечено матеріалами про порядок отримання безоплатної вторинної правової допомоги, а оголошення з координатами бюро розміщено на інформаційному стенді ради.

Наявність високої правової культури та правосвідомості громадян – одна з ознак правової держави, досягнення ж такого рівня можливе лише за умови достатньої правової обізнаності населення, а особливо підростаючого покоління. Саме з цією метою 05 жовтня 2016 року в Машівській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів заступником начальника відділу «Машівське бюро правової допомоги» Максимом Дворовенко прочитано лекцію для учнів 9 – го класу на тему: «Права, обов’язки та відповідальність неповнолітніх». Увагу учнів було зосереджено на тому, що основними принципами існування демократичної держави є верховенство права, рівність громадян перед законом, взаємна відповідальність громадянина та держави.