назад

Дайджест заходів Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за 30 січня 2017 року

31012017memorandum30 січня 2017 року відбулось підписання ряду угод про співробітництво у забезпеченні прав і свобод громадян, зокрема, на безоплатну правову допомогу в Решетилівському районі.

На розширеному засіданні колегії Решетилівської райдержадміністрації заступник начальника відділу «Решетилівське бюро правової допомоги» Наталія Черниш доповіла про діяльність бюро у 2016 році та завдання на 2017-й рік, зазначивши, що цього року пріоритетним напрямком у роботі відділу стає активна співпраця з органами місцевого самоврядування.Цього року відбувається переорієнтація системи БПД з надання правової допомоги індивідуально кожному клієнту на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад.

Директор Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ігор Рибас повідомив про суттєве розширення кола осіб, які мають право на БВПД згідно змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», які є чинними з 5 січня 2017 року. 

Окрім цього, було підписано тристоронній меморандум про співпрацю між Решетилівською районною радою, Решетилівською районною державною адміністрацією та Першим полтавським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та меморандум про співпрацю із Решетилівською селищною радою. Керівники органів державної влади та місцевого самоврядування району погодилися щодо важливості консолідації зусиль у забезпеченні дотримання прав його мешканців та посиленні правової спроможності громад.  

Цього ж дня було підписано меморандум про співпрацю між Решетилівським районним центром зайнятості та Першим полтавським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Директор Решетилівського районного центру зайнятості Оксана Ласько та директор Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ігор Рибас обговорили найважливіші напрямки співпраці установ, зокрема, планування та координацію заходів, спрямованих на підвищення рiвня правової поiнформованостi громадян щодо захисту своїх прав, в тому числі, на безоплатну правову допомогу, соцiальний захист від безробіття тощо.

30.01.2017 lekcia 9 clas30 січня 2017 року головним спеціалістом відділу «Шишацьке бюро правової допомоги» Юлією Коваленко проведено лекторійна тему «Адміністративна відповідальність неповнолітніх» для учнів 9-х класівШишацькоїобласної гімназії-інтернат для обдарованих дітей. Під час правоосвітньогозаходу у вигляді презентації учнів проінформовано, що адміністративна відповідальність, як вид юридичної відповідальності, полягає у застосуванні до особи, яка вчинила адміністративний  проступок, певного заходу – адміністративне стягнення.До неповнолітніх також можуть бути застосовуватися спеціальні заходи впливу, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення. Даний захід проведений з метою виховання і профілактики правопорушень неповнолітніми у суспільному житті30.01.2017 roboha zystrih

Цього ж дня було проведено робочу зустріч з педагогічними працівниками гімназії під час якої було висвітлено про зміст роботи бюро правової допомоги, яка полягає в правоосвітній діяльності – проведенні інформаційних заходів, наданні первинної та вторинної безоплатної правової допомоги. Працівників освіти проінформовано, що за правовою консультацією та отриманням доступу до електронних сервісів Мінюсту до бюро може звернутися кожен, а правова допомога адвоката у судових справах надається тим категоріям осіб, які мають на це право відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Також сторони домовилися про подальшу співпрацю щодо проведення правоосвітніх заходів та наданні методичної допомоги.

30012017seminarRCZSisaki30 січня 2017 року заступником начальника відділу «Шишацьке бюро правової допомоги» Вікторією Легейдою було проведено в Шишацькому районному центрі зайнятості профорієнтаційнийсемінар для осіб, які перебувають на обліку як безробітні та осіб, які шукають роботу на тему «Легальна зайнятість».В ході семінару були розкриті наступні питання: порядок звільнення працівників; порядок розірвання трудового договору з працівниками у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників; трудові спори та порядок їх вирішення. Також присутніх ознайомлено  із змістом роботи бюро правової допомоги, порядком надання безоплатної правової допомоги  та надані юридичні консультації.

30012017sem nar centr zainyatost  velТакож, 30 січня 2017 року головним спеціалістом відділу «Великобагачанське бюро правової допомоги» Тетяною Лисенко взято участь в спільному семінарі в Великобагачанському районному центрі зайнятості. Семінар проводиться для тимчасово безробітних осіб, котрі перебувають на обліку в центрі зайнятості на тему «Отримання безкоштовної правової допомоги». Тетяною роз’яснено, що внеслися зміни в розширенні кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, насамперед – внутрішньо  переміщених осіб, та осіб котрі  претендують на отримання такого статусу,та суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, тобто особа матиме право на БВПД, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів доходів громадян. Присутнім наголошено про місце розташування відділу «Великобагачанське бюро правової допомоги», години прийому, та графіку роботи.

В цей же день відбулася нарада в Великобагачанському районному Управлінні праці  та соціального захисту населення, в котрій взяла участь заступник начальника відділу «Великобагачанське бюро правової допомоги» Лариса Шарко. На нараді заступник начальника роз’яснила присутнім актуальне питання котре стосувалося доповнень в Законі України «Про безоплатну правову допомогу», а саме розширення кола осіб котрі мають змогу отримати безкоштовну правову допомогу. Наголошено на переліку категорій котрі підпадають під дію закону, та специфіку надання такої допомоги.

30012017SeminarRCZ14ytovВ Чутівському районному центрі зайнятості головним спеціалістом відділу “Чутівське бюро правової допомоги” Анатолієм Турчином спільно з спеціалістом з профорієнтації Чутівського РЦЗ Юлією Шейко та психологом Чутівського РЦСССДМ Діаною Турчин було проведено семінар для осіб, які перебувають на обліку як безробітні, та осіб, які шукають роботу на тему «Гендерна рівність в Україні. Правові засади вирішення актуальних питань насильства в сім’ї.». В ході семінару увагу присутніх було звернено на важливість дотримання рівноправності жінок і чоловіків у будь-яких сферах суспільних відносин, визначено законодавчі аспекти її закріплення. Також велася мова про правову базу, яка регламентує питання боротьби з насильством у родинах, визначені найбільш розповсюджені правопорушення у даній області. По закінченню заходу усі бажаючі мали змогу поставити питання по розглядуваній темі.

 30012017Narada4ytov Крім того, заступником начальника Чутівського бюро правової допомоги Вікторією Гнатенком було взято участь  в нараді під керівництвом голови районної державної адміністрації   Сергія Апряткіна. Участь у нараді взяли голова Чутівської районної ради Володимир Филенко, сільські та селищні голови, начальники управлінь, відділів та служб райдержадміністрації, керівники підприємств, організацій та установ району.