назад

Працівники Чернігівського місцевого центру долучилися до оцінювання робіт учасників Всеукраїнської олімпіади з правознавства

1 1 500x37528 січня 2017 року директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко взяв учать в оцінюванні робіт учасників ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з правознавства, що відбулася в Чернігівському ліцеї № 32. До перевірки та оцінювання були також залучені кращі вчителі, науковці та викладачі вищих навчальних закладів області, зокрема Чернігівського національного технологічного університету, Академії Державної пенітенціарної служби, Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського.

Заявки на участь в олімпіаді з правознавства подало 103 учні, фактично взяло участь 98 школярів із 22-х районів, 4-х міст обласного значення, 3-х об’єднаних територіальних громад, Ніжинського обласного педагогічного ліцею Чернігівської обласної ради та Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді Чернігівської обласної ради.
По завершенню заходу директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД виступив перед викладачами та науковцями, що перевіряли роботи учнів, з темою «Безоплатною правовою допомогою можуть скористатись більше незахищених громадян: внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».
Під час виступу Володимир Бобруйко нагадав присутнім, що Чернігівський місцевий центр з надання БВПД надає безоплатну правову допомогу з 2015 року, а з 1 вересня 2016 року в його складі почали діяти також бюро правової допомоги (структурні підрозділи місцевих центрів з надання БВПД), куди особа може звернутись за отриманням консультації та/або для подачі звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги за місцем проживання.
Особливу увагу присутніх Володимир Бобруйко звернув на зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема, повідомив, що коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, суттєво розширено за рахунок надання такого права найбільш незахищеним суспільним групам. Насамперед, це внутрішньо переміщені особи та особи, які претендують на отримання такого статусу, а також особи, які претендують на отримання статусу ветерана війни, у тому числі учасника бойових дій. Відтепер безоплатна вторинна правова допомога особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було раніше, а й з будь-яких питань.
Також слухачі дізнались, що суттєво підвищився поріг малозабезпеченості для отримання доступу до безоплатної вторинної правової допомоги: по-перше, враховується середньомісячний дохід особи, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер; по-друге, особа матиме право на БВПД, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів; по-третє, інвалід матиме право на БВПД, якщо отримує пенсію або соціальну допомогу у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (а не якщо цей розмір є меншим двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, як це було раніше).
Учасники заходу подякували за надану інформацію та висловили готовність до подальшої співпраці щодо інформування громадян про можливість реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу скориставшись послугами місцевих центрів з надання БВПД, а також щодо проведення спільних заходів в напрямку правопросвітництва. Бажаючі отримали інформаційні матеріали Чернігівського місцевого центру з надання БВПД.
Нагадаємо, що до Чернігівського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: м. Чернігів, проспект Миру, 49-А, офіс 709 (працює щодня, крім суботи і неділі, з 8.00 години до 17.00 години, без перерви).