назад

Де проходить межа між бажанням якнайшвидше розповісти новину і кримінальним правопорушенням

Країна-агресор веде війну й інформаційному просторі, намагаючись викликати паніку у людей, зневірити чи навіть отримати важливу інформацію, яка може бути використана проти наших захисників.

В реаліях сьогодення інформація стала одним із видів зброї, яку використовує рф проти України. Тому ми знаходимо певну інформацію, варто бути обережним і вміти «фільтрувати» та критично ставитися до того, що ви читаєте», – зазначила директорка Роздільнянського  місцевого центру Тетяна Кулішова під час благодійного заходу.

Саме тому фраза «Мовчання – золото» набуває зараз особливого значення.

Для того, аби громадяни мимоволі не стали «помічниками» та коригувальниками ворожого вогню необхідно знати, яку інформацію заборонено поширювати до її офіційного оприлюднення. Відповідні зміни до Кримінального кодексу України були внесені в березні 2022 року. 

Отже, заборонено поширювати відомості про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, у тому числі про їх переміщення територією України, якщо ця інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генштабом ЗСУ, Міністерством оборони, Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України чи Службою безпеки України або в офіційних джерелах відповідних структур країн-партнерів, повідомлення про їх розташування чи переміщення. За це передбачена кримінальна відповідальність – позбавлення волі від 3 до 5 років.

За поширення відомостей про переміщення, рух, розташування ЗСУ чи військових формувань при можливості їхньої ідентифікації на місцевості  передбачено покарання  у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.

Найсуворіше покарання очікує на того, хто оприлюднить подібну інформацію з метою надання такої інформації країні-агресору чи з корисливих міркувань або ж за попередньою змовою  – це ув’язнення строком від восьми до дванадцяти років.

Необхідно пам’ятати, що не можна оприлюднювати відео і фото з таким змістом: 

  • траєкторія і місце потрапляння ракет;
  • назви вулиць, зупинки транспорту, магазинів, заводів тощо;
  • переміщення  українських військових, воєнних об’єктів;
  • робота української ППО;
  • місце обстрілу чи потрапляння снаряду;
  • адреса, інформація з візуальною прив’язкою чи координати боїв;
  • номери автомобілів, бронетехніки;
  • імена потерпілих або тих, хто загинув (окрім офіційних даних).