назад

у Чернігові відбулася он-лайн лекція

21 липня у Чернігові відбулася он-лайн лекція заступника директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Олесі Пирковської для працівників центрів соціальних служб області.
Під час зустрічі було обговорено низку питань, зокрема, щодо фіксування воєнних злочинів, порядок звернення до державних органів, уповноважених на фіксування воєнних злочинів, діючі онлайн платформи по збору доказів злочинів РФ. В тому числі, не оминули увагою питання відновного правосуддя для неповнолітніх.
Олеся Пирковська розповіла під час лекції про фіксацію завданої шкоди в умовах воєнного стану. Так, з метою фіксації факту руйнування майна, для подальшого отримання компенсації потрібно:
1)зібрати пакет документів, що підтверджують право власності на пошкоджене/зруйноване майно (договір купівлі-продажу, свідоцтво про право власності, свідоцтво про право успадкування), технічний паспорт тощо. Якщо документи, що підтверджують право власності, втрачені чи знищені, потрібно отримати витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;
2) викликати працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) для складання акту руйнувань/ушкоджень із зазначенням їхньої причини (обстріл, ракетний удар) та отримати його копію.
3) звернутися до райдержадміністрації із заявою про складання акта обстеження житла. Якщо з якихось причин можливості оформити такий документ від райдержадміністрації немає – необхідно звернутися до сусідів і разом із ними скласти акт, внести до нього їхні пояснення й показання;
4) провести фото- та відеофіксацію руйнувань, збирати та зберігати статті, фото та відео ЗМІ, якщо вони робили публікації про конкретний інцидент за цією адресою (наприклад, репортаж про те, як ракета потрапила до житлового будинку та зруйнувала його);
5) подати заяву про вчинення кримінального правопорушення до правоохоронних органів разом із доказами руйнування/пошкодження майна та отримати витяг про внесення цієї заяви до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
Всі докази воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які вчиняє РФ на території України, збираються на єдиному ресурсі. Платформа warcrimes.gov.ua – це своєрідний доказовий хаб, з яким працюють всі правоохоронні та державні органи.
На сайті платформи є покрокова інструкція для тих, хто передає свідчення про злочини РФ: обстріли цивільної інфрастуктури, вбивства мирних громадян тощо. Дотримуючись її, кожен зможе зробити великий вклад у перемогу і на юридичному фронті. Інформація та її свідки повністю захищені.
Докази згодом будуть використані Офісом Генпрокурора в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі й в українських судах, а також під час потенційних спеціальних міжнародних трибуналів. Також вони стануть в нагоді Міністерству закордонних справ у Міжнародному суді ООН та Міністерству юстиції в Європейському суді з прав людини.
Також на даній он-лайн зустрічі Олеся Пирковська згадала про відновне правосуддя для неповнолітніх.
Адже, неповнолітні, з якими в тому числі працюють спеціалісти центрів соціальних служб, нерідко вдаються до правопорушень під негативним впливом найближчого оточення – сім’ї, однокласників, приятелів. Подекуди це мікросередовище вимагає від дитини довести свою приналежність до нього, вчинивши якийсь негарний вчинок. Щось вкрасти, вдарити перехожого, розбити вітрину. Інколи цей необачний вчинок може зіпсувати дитині все життя.
Відновне правосуддя являє собою новий, сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів. Він враховує баланс інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника. Адже, як свідчить практика, суворе покарання не є запорукою того, що така людина виправиться. Саме тут шанс надає «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».
Програма відновлення для неповнолітніх надає можливість дітям, які допустилися помилки у житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими. Не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Продовжувати навчання у школах та інших навчальних закладах.
Тому, для працівників центрів соціальних служб в черговий раз було наголошено про важливість даного проєкту під час їх роботи із неповнолітніми.
По закінченні заходу було надано розгорнуті відповіді на поставлені запитання за тематикою зустрічі.