назад

у Чернігові відбувся вебінар на тему : «Актуальні питання для бізнесу та громадян під час дії воєнного стану : державна допомога ВПО, отримання компенсації за зруйноване майно тощо.»

21 липня у Чернігові відбувся вебінар на тему : «Актуальні питання для бізнесу та громадян під час дії воєнного стану : державна допомога ВПО, отримання компенсації за зруйноване майно тощо.»
У вебінарі брали участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко, представники місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко та Наталя Костишин, представник громадської організації «MART» Дмитро Науменко, співробітники Пенсійного фонду України Олексій Сокоріний ,Державна організація «Регіонального фонду підтримки підприємництва по Чернігівській області» Марія Фінюк.
Під час вебінару було обговорено питання пільги ВПО,отримання довідки ВПО,отримання компенсації за зруйноване житло,порядок фіксації воєнних злочинів,фінансові питання в умовах воєнного стану.
Ірина Протченко розповіла про основні показники, які будуть оцінюватися при визначенні шкоди:
Вартість зруйнованого та пошкодженого житла,яке потребує відновлення,
Фактичні витрати, здійснені для відновлення пошкодженого житлового фонду та об’єктів житлово-комунального господарства,
Вартість зруйнованих та пошкоджених об’єктів малоповерхового житлового будівництва, у тому числі дачного та садибного типу,а також їх частини,
Вартість зруйнованих та пошкоджених об’єктів незавершеного житлового будівництва.
Хто має право на компенсацію:
Власники пошкодженого або зруйнованого житла,
Інвестори у житлове будівництв,
Члени житлово-будівельних кооперативів,які придбали квартири чи інше приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього.
Спадкоємці зазначених категорій осіб.
Куди подавати заяву про завданні збитки :через мобільний застосунок «Дія» обрати пункт «Пошкоджене майно» та заповнити відповідну форму або звернутися до міліції чи прокуратури написавши заяву не забудьте забрати витяг.
Наталя Костишин,зазначила про пільги ВПО:громадянин пенсійного віку, особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю та інша особа, яка перебуває у складних життєвих обставинах, яких зареєстровано внутрішньо переміщеними особами, мають право на отримання соціальних послуг відповідно до законодавства України за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи,отримання щомісячної грошової допомоги від держави;
переселенці, які виїхали на підконтрольну українській владі територію і знімають житло, мають право на отримання субсидії.
Та куди внутрішньо переміщеній особі звернутися щоб отримати довіку про взяття на облік ВПО :
• уповноваженої особи територіального громади (виконавчого органу сільської, селищної, міської ради);
• органів соціального захисту населення;
• центру надання адміністративних послуг;
• через мобільний додаток «Дія».
Довідка надається мешканцям регіонів, в яких тривають бойові дії.
Уповноважена особа територіального органу чи адміністратор ЦНАПу реєструє заяву, формує справу та заноситься інформацію до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО.
Дмитро Науменко наголосив про порядок фіксації воєнних злочинів Воєнний злочин — це свідоме грубе порушення норм міжнародного гуманітарного права, за який винуватці (учасники бойових дій та особи, які віддають їм накази) несуть індивідуальну кримінальну відповідальність, визначену рішенням міжнародних воєнних трибуналів.
Що фіксувати:
– загиблих і поранених мирних мешканців (акцентуйте атрибути одягу, якщо це священник, лікар тощо);
– катування (побиття, зґвалтування, утримування в заручниках, використання цивільних як «живого щита»);
– пошкоджені та знищені цивільні будівлі, культурні пам’ятки й інші невійськові об’єкти (як-от дамби, хімзаводи, автомобілі тощо);
– сліди обстрілів у житлових кварталах;
– переодягання диверсантів в українську спецформу, використання українського прапора, білого прапора як прикриття для вчинення злочинів;
– акти мародерства, пограбування;
– перешкоджання наданню медичної допомоги;
– ураження медичних і гуманітарних місій.
Як фіксувати:
Письмово, на фото та відео. Окрім власне злочину, фільмуйте середовище для повноти контексту.
Покажіть своє обличчя та назвіть прізвище, ім’я, по батькові.
Зазначте дату, час і точне місце зйомки (інакше доказ не матиме ваги в суді).
Зафіксуйте (якщо можливо) персональні дані свідків, постраждалих від злочину (ПІБ, дата народження, номер телефону, адреса). повідомити про воєнні злочини можна онлайн на сайті https://warcrimes.gov.ua/
Володимир Бобруйко нагадав про фінансові питання в умовах воєнного стану
Сплата кредитів
Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-ІХ “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану” було доповнено Цивільний кодекс України новими положеннями.
Новий закон змінює низку правил роботи банків та небанківських фінансових установ, зокрема тих, що надають послуги з кредитування. Мета цих змін – насамперед полегшити ситуацію для українців-позичальників на час війни та післявоєнного відновлення економіки.
Для цього новий закон передбачає, що на час дії воєнного стану та в тридцятиденний строк після дня його припинення або скасування споживач не буде нести відповідальності перед кредитодавцем у разі прострочення виконання зобов’язань за споживчим кредитом.
Кредитні канікули – це відтермінування сплати боргу, а не його прощення.
Також кредитні канікули – це право кредитора, а не його зобов’язання. Саме тому рекомендуємо домовитися безпосередньо з кредитором про кредитні канікули. Однак, якщо позичальники мають достатній запас ресурсів, щоб продовжувати діяльність та обслуговувати позики, варто їх надалі сплачувати.