назад

День безпечного інтернету

За ініціативою європейських некомерційних організацій European SchoolNet та Insafe Захід запроваджено День безпечного Інтернету (англ. Safer Internet Day), який з 2004 року відзначається у вівторок другого тижня лютого. Цього дня в багатьох країнах світу обговорюються: шляхи безпечного використання молоддю Інтернету, питання інтернет-етики, загрози протизаконного контенту.
День безпечного Інтернету має на меті досягнення об’єднання зусиль держави, бізнесу і громадськості для популяризації механізмів безпечної роботи в мережі, перш за все серед дітей та молоді.

Працівники Кобеляцького бюро правової дропомоги Кременчуцького місцевого центру з надання БВПД провели ряд правопросвітницьких заходів метою яких є безпека молоді та дорослих у необхідній та популярній на сьогодні інтернет мережі.
11 лютого 2020 року головний спеціаліст відділу «Кобеляцького бюро правової допомоги» Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Тихоненко в приміщенні Кобеляцької районної бібілотеки провела тематичну зустріч з працівниками бібліотеки та розповіла як захистити себе та своїх близьких у всесвітній мережі.
Щоденне життя важко уявити без гаджетів та соціальних, тому всім потрібно особливо турбуватися про свою безпеку в мережі, аби кожен з неповнолітніх не став жертвами кібербулінгу.

Годину спілкування проведено із старшокласниками Кобеляцького ліцею №1 на тему: «Безпечний Інтернет для дітей» Діти взяли активну участь у відвертій розмові на тему: «Інтимні селфі в Інтернеті – жарт чи небезпечний ризик?», метою якої було сформувати у дітей закладу уявлення про актуальні ризики в Інтернеті, пов’язані з надсиланням власних інтимних фото, розкрити поняття «Секстинг», «онлайн-грумінг».
Говорили про безпеку спілкування в інтернеті і з молодшими учнями 3-х класів.Учні попрацювали в групах та отримали цікаву та корисну інформацію щодо безпеки в Інтернет просторі.
В рамках засідання “круглого столу” обговорили тему: “Інтимне селфі в інтернеті — жарт чи НЕБЕЗПЕЧНИЙ ризик?” з учням ДПТНЗ “Професійний аграрний ліцей” м. Кобеляки.

Начальник відділу «Кобеляцьке бюро правової допомоги» Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ілона Бобрищева розповіла учням про нові форми кібербулінгу як от:

• тривале та навмисне залякування, що полягає у надсиланні дитині жорстоких або загрозливих повідомлень;
• схилення до насильства, а іноді – самогубства;
• кібершантаж;
• публікація з аккаунту в соціальній мережі від імені дитини неприпустимого контенту з метою створення тривалого негативного «іміджу»;
• створення несправжніх профілів;
• цькування і «троллінг»;
• викрадення онлайн ідентичності дитини та відтворення її профілів в соціальних мережах для оманливих цілей.

Під час засідання круглого столу, Ілоною Бобрищевою було висвітлено та розкрито зміст понять “сексинг” та “онлайн-грумінг”.

Під час заходу, учням було продемонстровано відеоролик про випадок онлайн-грумінгу, який був знятий на основі реальних подій.
Отже, якщо ви дізналися, що ваші приватні зображення хтось поширює в Інтернеті, потрібно негайно зробити принтскрін тих сторінок, де розміщені світлини. Потім потрібно звернутися до дорослого, якому ви довіряєте, це може бути старший брат/сестра, батьки, вчитель, психолог у закладі освіти або будь-яка доросла людина. Звернутися разом до служби підтримки відповідної соціальної мережі з проханням видалити ці матеріали. Зв’язатися з батьками дитини, яка розповсюджує ці зображення, із проханням зупинити поширення фото та видалити їх зі всіх пристроїв. Краще у цей час не користуватися соціальними мережами. Якщо ситуація вирішується важко, то звертайтеся до школи, де вчиться дитина, яка розповсюджує фото або до поліції / кіберполіції /дитячої поліції.