назад

День відкритих дверей пройшов у Регіональному центрі з надання БВПД

Що таке безоплатна правова допомога; чи є щось подібне в інших країнах; якій моделі відповідає українська система БВПД, чи можуть діти  звернутися до установ системи БПД і який порядок звернення – відповіді на ці питання отримали учні 11 класу Академічного ліцею при Херсонському державному університеті, які завітали сьогодні до Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області.

Директорка Марина Єлисєєва познайомила ліцеїстів з Регіональним центром та коротко розказала про завдання, місію та цінності системи БПД. Вона пояснила, що Регіональний центр надає допомогу у кримінальному процесі затриманим, підозрюваним, обвинуваченим та засудженим до покарання, пов’язаного з позбавленням волі, а також у справах про адміністративні правопорушення особам, щодо яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт.
Підставою для надання такої допомоги є повідомлення правоохоронного органу або затриманої особи чи її родичів, постанова слідчого, ухвала суду або заява засудженого.

Надання допомоги в адміністративному і цивільному судочинстві, а також потерпілим і свідкам у кримінальному процесі здійснюється через місцеві центри БВПД (на Херсонщині діє 4 місцевих центри у Бериславі, Голій Пристані, Каховці, Херсоні та 16 бюро, які є в кожному районі області)», – зауважила Марина Ігорівна.

Про становлення системи БВПД у світі та найбільш поширені її моделі повідомила заступниця директора Олена Іпатенко.

Вона також  виступила з презентацією «Безоплатна правова допомога», в якій розказала про види і структуру системи БПД, особливості надання та мережу доступу.

Учні дізналися, що безоплатна правова допомога регламентується Законом України «Про безоплатну правову допомогу», гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Держбюджету, місцевих бюджетів та інших джерел.

Спілкуючись з юристами, підлітки з´ясували, що таке первинна правова допомога і що включає в себе вторинна правова допомога, яка, за словами Олени Іпатенко, дає можливість особі кваліфіковано захистити себе, і що інститут БПД є дуже важливим для суспільства.
З огляду на це спікер більш детально зупинилась на питаннях, пов´язаних з наданням правової допомоги саме дітям, у тому числі й постраждалим від домашнього насильства.

Олена Іпатенко пояснила, що відповідно до п.2 ч.1 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» абсолютно всі діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи місцевих центрів з надання БВПД або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами.
Для отримання такої допомоги разом з дитиною до місцевого центру повинен звернутися її законний представник: батьки, опікуни, усиновителі, піклувальники, батьки-вихователі, прийомні батьки.

Обговорення цих актуальних тем не залишило байдужими підлітків, бо від них поступило багато запитань, а саме: порядок звернення неповнолітніх осіб; як дитині отримати БВПД; у разі непорозумінь із законним представником, як неповнолітній особі отримати правову допомогу; механізм залучення адвокатів до надання БВПД, критерії їх відбору.

Корисною для молоді була й інформація щодо унікальної можливості отримати безоплатну правову допомогу різними способами:

  • зателефонувати до Єдиного контакт-центру: 0 800 213 103;
  • особисто звернутися до найближчого місцевого центру з надання БВПД або бюро правової допомоги;
  • отримати правову допомогу у дистанційному пункті доступу (адреси та графіки роботи можна знайти на офіційному веб-сайті Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області).
  • отримати консультацію онлайн, зайшовши на довідково-інформаційну платформу правових консультацій «WikiLegalAid».

А на згадку про цікавий і змістовний урок підлітки отримали масу корисної інформації, приємні враження, буклети «Твої права – твій надійний захист», плакати «СтопБулінг» і спільне фото.